Közlemény

A népszavazás eredményéről az SZDSZ-től

A március 9-i országos népszavazás kiemelkedő eredményeket hozott több szempontból is Veszprém városban, akár az országos adatok, akár a megyeszékhelyek tükrében. Városunk szavazásra jogosult polgárai hagyományainkhoz híven magas arányban, 53%-ot meghaladóan vettek részt a szavazáson.

Eltér az országos, de a megyei jogú városok átlagától az egyes kérdésekre adott igenek illetve nemek aránya is. Mégpedig úgy, hogy az igen szavazatok száma mindhárom kérdésben átlag alatti, a nem szavazatok száma pedig kiemelkedően magas Veszprém városban.

Megértjük, hogy a többség nem kíván sem részben, sem jelképesen közvetlen formában részt vállalni egészségügyi szolgáltatások illetve a felsőoktatás finanszírozásában, minőségének javításában. Megköszönve valamennyi résztvevő aktivitását, nem kis büszkeséggel tudjuk megállapítani, hogy sikerült átlag feletti módon megértetni polgártársainkkal, hogy miért szükséges mégis a pillanatnyi egyéni érdeket alávetni az ország európai felzárkózásának, melynek eleme az egyéni felelősségvállalásra épülő közgondolkodás.

Veszprémben a kórházi napidíj megtartására 21,07%, a vizitdíj megtartására 23,45%, a felsőoktatási tandíj bevezetésére 24,73% szavazott. Ezek a választók visszaigazolták számunkra, hogy a kampányban terjesztett ismertetőnk elgondolkodásra késztetett, hisz mi nyíltan vállaltuk a népszerűtlennek tűnő NEM szavazatok sugalmazását.

Mi továbbra is a reformok oldalán állunk és nemet mondunk a hamis illúziókra, ingyenesség látszatára.

Dr. Szalay András önkormányzati frakcióvezető, az SZDSZ városi elnöke
Dióssy László, Veszprém volt polgármestere, szakállamtitkár

Rovat: