Ingeborg Stadelman: A bába válaszol

könyv a várandósságról, a szülésről – és az emberről

Magyarországon a várandósság, szülés, gyermeknevelés témákban bőségesen áll rendelkezésre szakirodalom, könyv, újság – és az internetes lehetőségeket még meg sem említettem. Az ebben az útvesztőben való eligazodáshoz kívánunk segítséget adni ajánlásunkban.

A bába válaszol című könyvre teljesen véletlenül akadtam rá első várandósságom idején, amikor is a megyei könyvtárban a Raffai Jenő-féle baba-mama kapcsolatanalízisről kerestem könyvet. A „baba válaszol” – így ékezet nélkül – felkeltette érdeklődésemet. Mikor kézbe vettem a könyvet, jöttem rá, ez csak egy félreértés, de bíztam a sorsban, a véletlenben, és hazavittem a könyvet. Aminek aztán kétszer hosszabbítattam meg a kölcsönzési határidejét, majd megrendeltem, és meg is vettem magamnak. Az egyetlent, a várandóság alatt. Hogy miért is nyűgözött le?

Ingeborg nemcsak a terhesség, szülés, szoptatás biológiájáról ír, hanem az emberről, a nőről, aki anyává, a férjről, aki apává érik. Teszi mindezt úgy, hogy olvasmányos, könnyed, hiteles. A könyv a fogantatástól kíséri végig a várandósságot, terhességi harmadokra bontva. Külön fejezet szól a szülésről, a gyerekágyról, a szoptatásról. Az egyes fejezetekben a fizikai és lelki bajok orvoslására többféle gyógymódot is kínál, az első esetben a hatásos gyógynövényeket ismerteti, majd aromaterápia javaslatait, és végül a homeopátiás megoldást. Természetes szereket javasol természetesen és használhatóan. Olyan alapelveket oszt meg velünk, amelyek bennünk vannak, csak ő ki is mondja őket.

Ingeborg részesévé tesz saját várandósságomnak, megnyugtat, optimizmussal tölt el. Megosztja az anyaság érzését, együttérez, olyan, mintha tényleg itt ülne mellettem, és simogatná a „pocak”-ot.

„Ezt a könyvet azzal a céllal írtam, hogy tájékozódó olvasmányt adjak a várandósság, a szülés és a gyermekágy időszakára. Kolléganőimnek pedig betekintést szeretnék nyújtani a szabadúszó bába munkájának szépségeibe, és arra biztatni őket, hogy bátran éljenek a természetes gyógymódok lehetőségeivel az anyák és a babák gondozása során. Egyben szeretném a könyv olvasói előtt újra ismertté tenni a bába szakmáját." – írja Ingeborg

A könyvvel való véletlen találkozásomhoz illő újabb véletlen beismerés is tartozik. Szülés után másnap, a kórházi ágyon néztem a mellettem fekvő, szuszmákoló jövevényt, gyermekemet, s kicsit ridegnek tűntek a könyv befejező szavai: „Elengedéskor nőnek ki a szabadság szárnyai.”

Kellett azért egy kis idő, mire rájöjjek, mennyire igaza van ebben is.

-macskafarkú-

Rovat: