Felnőttünk!

- a civil társadalom diadala -

Tizennyolc esztendővel a rendszerváltás után felnőtt a magyar társadalom. Mondhatjuk, nagykorú lett, cselekvőképes. Öntudatosan, bátran vállalta a véleményét az egészségüggyel, a felsőoktatással kapcsolatban. Ez a civil Magyarország sikere volt, és nem az ellenzéké. Remélhetőleg ez hatással lesz a hazai politikára, annak minden egyes szereplőjére!

A vártnál nagyobb részvétellel, elsöprő fölénnyel mondott igent a vizitdíj, a kórházi napidíj és a felsőoktatási tandíj eltörlésére az ország. A népszavazásban a legfontosabb a részvétel volt. Az 50 százalék feletti arány mindenkit meglepett.

Három millió igen, hatszázezer nem, vagyis 3 600 000 honfitársunk merte vállalni a véleményét. És ez a lényeg. Ez a lényege a demokráciának, a civilségnek. Ennek a diadala volt tegnap.

Az külön öröm, hogy a véleményvállalók döntő többsége az egészségügy igazi reformjára és az oktatásközpontú Magyarországra mondott igent. Mindkét terület kulcsfontosságú, hiszen mindenkit érint; időset, fiatalt egyaránt. Ezek a területek növelhetik, csökkenthetik komfortérzetünket. Egyiket sem lehet egyértelműen üzleti alapú szolgáltatásnak felfogni. Mindkettő közszolgálati terület, aminek azonban alkalmazkodnia kell a piac, az emberek elvárásaihoz, igényeihez. A mai gazdasági helyzetben nem lehet áthárítani az emberekre a terheket.

Most kimondta az ország a véleményét, megmutatta az erejét. Most ehhez kell alkalmazkodnia, vagyis felnőnie a politikának. Rá kell jönniük a vezetőknek, hogy a politika elsősorban nem a hatalomról szól, hanem a közszolgálatról. A Fidesz a népszavazás előtt váltott a retorikáján, az „Erős Magyarország” programban már érződött ez a közszolgai gondolkodás.

A kormány tegnapi reakciója – amin nem lepődök meg – az elmúlt hónapok függvényében még nem váltott. Arrogáns, cinikus volt. Mint egy sértett szülő az ellenszegülő gyerekhez, úgy szólt hozzánk. Ha ezt akartátok, akkor mi nem pótoljuk a kiesett összegeket! Nézzétek meg, mit csináltatok! Ti vagytok a felelősek! Mindez erős szerepzavarra utal. Remélhetőleg csak átmenetileg.

A népnek az a feladata, hogy véleményezze a kormányt, hogy válasszon, a kormánynak, hogy ennek tudatában döntsön, és találja meg a problémákra az optimális megoldást. Neki nem a közakarat ellen, hanem azzal egyetértésben kell tevékenykednie. Vélhetőleg ennek felismerése hatással lesz az MSZP és az SZDSZ politikájára. Ha ez így történik, akkor leszünk mi ténylegesen nyertesei a tegnapi választásnak!

Rovat: