A Sas újra felszáll

<i>9 és ˝ randi</i> filmkritika

A főszereplő – Debreceni Dávid – foglalkozása szívtipró, mellesleg szabad idejében író, de már régóta nem ír ő, sőt életében egy könyvet írt összesen, azt is véletlenül hozta össze, régi szerelme, Angyal Nóra segítségével. A női szíveken gátlástalanul átgázoló (ál)író egyszer csak kényszerhelyzetbe kerül: dolgoznia kell, könyvet kell írnia a „Miért van annyi magányos fiatal nő Budapesten?” témát körüljárva.

10 nap, 10 randi, lejegyezni pedig ki más segíthetne, ha nem a csinos és intellingens Exangyal, Nóra. Ez a Sas Tamás rendezte 9 és ½ randi című film sztorija. Ám a forgatókönyv hiányos, a történet kiszámítható, és egyszer csak nem fejeződik be, csak a filmnek lesz vége hirtelen, a szereplők motivációi zavarosak, a párbeszédek sokszor semmitmondók, és a poénok sem puffognak egy idő után.

Debreceni Dávid – alakítója Fenyő Iván – egyszerűen csak van, Ő az, akinek láttán minden nő bugyija nedves lesz, legalábbis a filmkészítők szándéka szerint. Hogy mikor és miért volt ő valaha jó író, egyáltalán jó író-e, volt-e valaha ember, vagy macsóként jött e világra, miért szerelmes belé egy szempillantás után minden nő? Vajon miért nem bírja elfelejteni a szemlátomást okos, igazi társra vágyó, klasszikus műveltséggel és érzelmi intelligenciával felfegyverzett megcsalt ex, Nóra (Kovács Patrícia) sem? Ezekre nem derül fény a filmben, óvatos pszichologizáló mondatok azért elhangoznak, de annyira nem jelentenek semmit, hogy az már fáj. Ebben a világban mindenki buta, mint a föld.

Fenyő Iván nem bírja elvinni a hátán, vállán ezt a filmet, főleg mivel rendesen megírt és színesen eljátszható karaktere sincs, így egyszerűen csak a nézésére és a sármos(?) mosolyára hagyatkozhat. Igazából a randikra, a különböző nőtípusokra voltam kíváncsi, amikor elmentem megnézni ezt az új magyar remeket, ám hiába a tíz randi, kevés az, amit ebből megmutatnak.

Hiába a jó színésznők dömpingje, ha mindenki 3 percet kap a filmben, az is csak valaminek az illusztrálására szolgál. Amiről akar szólni az alkotás – hogy miért él annyi magányos nő Pesten, az országban, mittomén –, arról nem esik szó. Dávid a nagy felismerést követően (tehát, hogy mégsem adhatja ki a nőkről szóló könyvet az interjúalanyok megkérdezése nélkül) elmondja: a randik hatására változott meg, és ismét jófejjé változott, pusztán attól, hogy meghallgatta a gyengébbik nem képviselőit. Kár, hogy ezeken a sorsdöntő randikon mi, nézők, nem vehettünk részt…

Természetesen van happy end: Nóra és a visszaváltozott normális Dávid boldogan élnek, míg meg nem halnak. De ezt a befejezést már abból sejthetjük, hogy „véletlenül” minden jelenetben össze vannak öltözve. Igen, kérem, nekem erre is volt időm, miközben moziztam, mert annyira-annyira banálisak/unalmasak voltak néha a vásznon pergő események.

Szóval hiába a sok meg tíz nő a filmben, ha alig látjuk őket. Angyal Nóra figurája a legjobban megírt, és ebből következően leghitelesebben eljátszott alak, de a többi színésznő is jó, csak kevés. A reklámból ismert bankos Emese, aki itt Lenke néven fut (Stefanovics Angéla), a legviccesebb a filmben, de nemcsak őt nézném szívesen hosszabb ideig, hogy hogyan produkálja a hím jelenlétében magát.

Sas Tamás felülmúlta az S.O.S. szerelem! bődületes kliséit, de még mindig nem sikerült elrugaszkodnia attól a feltevéstől, hogy a mozinéző atomhülye, és csak szájbarágott, gigyigagyi történetet képes befogadni. Ráadásul, ha már elvállal valamit, akkor jó lenne, ha azt teljesítené is: fel van adva a labda, hogy akkor vajon megírja-e Dávid a könyvét, és ugyan miről is szól majd az. Azonban már csak a stáblista alatt tudjuk meg odavetített kis ablakokból, hogy valószínűleg Nóra ír majd és ad ki egy könyvet, hiszen ő valóban tehetséges, ellentétben Dáviddal. De akkor Dávid vajon valóban mihez is ért? Ne firtassuk…

A lassan csordogáló, mondanivalóját gondosan adagoló, és véletlenül néhány valóban jó poént, beszólást is felvillantó filmet az nézze meg, aki szereti, ahogyan a Fenyő Iván nézi őtet, bámulja a vászonról, és ettől ő elolvadhat, mint a csokimikulás a kályha mellett.

A film hivatalos weboldala: www.kilencesfelrandi.hu

Rovat: