Decibelek az Arénában?

- egy ötlet az új csarnok kihasználhatóságáról -

Örülök, hogy végre megépül az új sportcsarnok, bár jó magyar szokás szerint megelőzte néhány év huzavona. De legalább nyárra elkészül, legalábbis ezt ígérik az illetékesek. Gondolom, ha már ennyi pénzt, energiát invesztáltak belé városunk urai, akkor gondoltak kihasználhatóságának módjára is. Mindenki tudja, hogy néhány nemzetközi színtéren játszott MKB meccsel ez nem megvalósítható. Igen, sok-sok kulturális rendezvényt kellene tető alá hozni. Ezek közül egy fajtára nekem is volna ideám.

Például, rockkoncerteket lehetne szervezni, de nem a hazai mezőnyből, mert valljuk be, kevés olyan tehetség szaladgál a Kárpát-medencei színpadokon, aki képes hatezer embert vonzani egy bulira. Nemzetközi viszonylatokban kellene gondolkodni. Erre minden esély meglenne, ha akad egy agilis szervezőgárda, aki a rockerek javát a világból bevállalná. Nem a megasztárokra gondoltam, hiszen nekik ez a létesítmény kicsi. Budapesten gondban vannak a szervezők, különösen az őszi-téli időszakban, hogy hova vigyenek egy olyan bandát, amely a Papp László Arénába nem vonzana tizenkét és félezer embert, de a Petőfi Csarnok kétezer ötszáz fős belső terme meg kicsi számára. Ugyanis a kettő között nem nagyon van megfelelő méretű és minőségű hely.

Nos, Veszprém itt helyezkedik el a Dunántúl közepén, sok nagyobb városból könnyebben elérhető, mint Hazánk Szíve (Vízfeje), no és hát az országnak ebben a felében fizetőképesebb a kereslet, mint a keleti fertályban. Szóval, a nem olcsó koncertjegyeket nagyobb eséllyel vásárolnák, amelyek a nyári időszakban, a Balaton frekventáltsága miatt még jobban mennének. És akkor még nem szóltam a határon túlról, mert bizony szép számmal akadnak olyan rajongók, akik kedvencükért képesek átlépni az errefelé most már nem létező határokat. Jól emlékszem, amikor a tíz évvel ezelőtt a Black Sabbath Ozzy Osbourne-nal Budapesten, a Kisstadionban játszott, a koncert után három szlovák rendszámú busz várt a rajongókra.

Nyáron egyébként Európában turnézik a Judas Priest és a Whitesnake, és turnémenetrendjük szerint eljönnek az Öreg Kontinens e részébe is. Csak tippeltem. A város abban már bizonyított, hogy nemzetközi sztárokat is képes vendégül látni. Elég, ha a Veszprém Feszt fellépőire gondolunk.

Rengeteg energiával, pénzzel, szervezéssel, reklámmal jár egy ilyen esemény, de szerintem érdemes belevágni. Milyen jó lenne, ha Veszprémről úgy beszélnének a jövőben, mint rockzenei centrumról. Szóval, nem tudom, miért egy kifakult diszkósztárt (a Boney M.-et) kell a megnyitóra elhívni. Jó, tudom, ingyé’ lesz, meg erre az eseményre nem csak a rockerek fognak eljönni, de kispályás játékra vall az ő meghívásuk.

Egyébként nem olyan régen e (rém)álmomról elektronikus levél útján regéltem az illetékesnek, de jó magyar szokás szerint nem kaptam választ soraimra. Nekem volt gyerekszobám, és anyukám meg apukám arra tanított, hogy ha kapok egy levelet, arra illik válaszolni.

Rovat: