Ez kevés lesz a VB-hez

Történelmi gól és csapnivaló játék Cipruson

Gera Zoltán megszerezte a magyar válogatott első gólját Szlovákia ellen. Az 1-1-re végződött találkozóval mégsem lehetünk elégedettek. Nem csak azért, mert végül nem sikerült legyőzni északi szomszédainkat, hanem mert a mutatott játék is messze elmaradt a várakozásoktól.

Magyarország a futballszakértők nemzete. Ezt már sokszor tapasztaltuk. Olyan ez, mint a politika: mindenki ért hozzá, mindenkinek meg van róla a véleménye, jól csinálni mégsem tudja szinte senki. Az „okosok” most is megfejtették, hogy azért ment rosszul a játék, mert a szövetségi kapitány nem állított csatárt a kezdőbe. Valóban, szigorú értelemben véve négy védővel és hat középpályással álltunk fel. Várhidi Péter minden bizonnyal a középpályán való mezőnyfölény kialakítására törekedett. Ez szemmel láthatóan sikerült – hogy értelme volt-e, az más kérdés. Na, de mi történt volna, ha a mester csatárokat is jelöl a kezdő tizenegybe? A válasz számomra kézenfekvőnek tűnik. Semmi.

Amíg a válogatott tagjai ilyen formában érkeznek egy mérkőzésre, addig felesleges a taktikán gondolkodni. Az igazság az, hogy a trükköket és az állóképességet kezdik elsajátítani magyar légiósok külföldön, de az egész éven át tartó megfeszített koncentrációt még nem. Láthattuk, hogy a beadások jelentős hányada nem hogy veszélyesnek nem volt nevezhető, hanem még csak a pályán sem landolt, kettőnél több passzt pedig nem sikerült egymás után pontosan társhoz rúgni. A válogatott csak akkor tudja Várhidi Péter taktikáját alkalmazni, ha a játékosok minden alkalommal fejben is a pályán vannak.

A mérkőzés után a szövetségi kapitány annak tudta be a gyenge szereplést, hogy egyes játékosok még csak a felkészülésnél tartanak a klubjuknál, mások pedig már fáradtak a sok mérkőzéstől, emellett idén most találkozott először a válogatott. Ez természetesen így is van. Azonban ez nem lehet kifogás egy olyan válogatottnál, amely sikereket szeretne elérni a világbajnoki selejtezők során. Hacsak nem pont azt tűzte ki célul a magyar csapat, hogy a Ciprusra kiutazó svéd megfigyelőket megtévessze, akik eme játék láttán nyilván nyugodtan írják fel a „kötelező hat pont” megjegyzést csapatunk neve mellé.

A szerdai napon több barátságos meccset is játszottak, mondanom sem kell, sokkal magasabb színvonalon, mint a mi fiaink. Pedig más válogatottaknak is ez az idei első megmérettetésük, nekik is össze kellene szokniuk, ők is eltérő meccsszámmal érkeztek a nemzeti keretükhöz. Mégsem tudok olyan válogatottat említeni, amely egy félidőn keresztül nem lőtt kapura.

Nyilván a szerdai teljesítményhez hozzájárult a 20 000 férőhelyes Tszirium stadion üres látványa, melyet mindössze 100 magyar és talán 10 szlovák szurkoló próbált beharsogni, nyilván hatott a szlovákok borzasztó játéka a miénkre is. Bizakodjunk, hogy az elkövetkezendő mérkőzéseken a hazai közönség ismét jó játékra sarkallja csapatunkat.

Meggyőződésem, hogy a szövetségi kapitány jó úton jár. Tény, hogy régóta nem látott tömeget sikerült a csapat mögé állítania, emellett pedig a rossz egyéni teljesítmények mellett érezhető volt egy olyan tudatos játék a válogatottban, ami még sok sikert hozhat a jövőben Magyarországnak. Csak ezt az „idény eleji formát” felejtsük el valahogy!


damien

Rovat: