A durva életbe!

- liberális oktatás csak milliomosoknak -

Tegnap kezembe akadt egy felvételi tájékoztató. Már-már olyan a sok árajánlattal, mint egy kulturpláza kiadványa. Valami hihetetlen, hogy mennyi pénzt kérnek egy mesterképzésért (MA). Egy klasszikus ének, opera szak plusz képzése félévenként közel 1 millió forint! Erre mit lehet lépni? Tehetetlenségemben öreg kiképzőm – a beszédes nevű Méreg főtörzs – magvas gondolatai jutottak eszembe.

Ha valaki fellapozza a felvételi tájékoztatót, megdöbben. Mintha egy nagykereskedelmi cég árajánlatát lapozná. Mert ugye ma már pénzbe kerül az oktatás. Minden egyes képzési ajánlat mellett ott díszeleg az ár. Nem is akármilyen összegekkel találkozhatunk.

A bolognai rendszer következtében mára van egy három éves alapképzés, amit ki lehet egészíteni egy kétesztendős mesterképzéssel.

Itt találtam egy döbbenetes ajánlatot. Klasszikus ének, opera szakon félévenként 980 000 forintot kérnek, klasszikus ének, oratórium szakon 740 000 Ft az ajánlat. Döbbenet! Ha jól számolom ez két év alatt összesen – operások esetén 3 920 000 Ft, oratóristáknál 2 960 000 Ft.

Gondoljunk bele, egy tehetséges, alapszakot végzett énekes mit tehet! Kölcsönt vesz fel, családi összefogással kifizeti, gazdag mecénást (miért támogatná?) kutat fel, vagy lemond az álmairól? Ez utóbbinak van nagyobb esélye.

Szóval, ez az összeg kivágta nálam a biztosítékot. Ez hihetetlen. Ha a liberálisnak, szociálisnak nevezett kormánypártok oktatáspolitikájába ez belefér, az szégyen. Hol van az esélyegyenlőség, hol van a kitörés lehetősége? Maximum az országból vagy önmagunkból törhetünk ki tehetetlenségünkben. Hogyan maradhatunk kulturáltak ebben az esetben? Szerintem már sehogy!

Tanácstalanságomban egykori katonai kiképzőm, a beszédes nevű Méreg főtörzs jutott eszembe. Kiképzőszázadunk szolgálatvezetője akkor fejtette ki az alábbiakat, amikor már nem tudott épeszű választ adni a felmerülő problémákra. Akkor szakadt ki belőle üvöltve az alábbi klasszikus gondolatsor: Teli van a f….m, de nem verem ki! Magukat verem ki!

Rovat: