Ön hogyan értékeli a 2007-es esztendőt?

Dr. Szalay András szabaddemokrata frakcióvezető

A Veszprém Index 2008 januárjának első heteiben arról ad hírt, hogy városunk prominens személyiségei miként tekintenek vissza a 2007-es évre, és emellett mit várnak az új esztendőtől. A múlt héten megkezdett sorozatot Dr. Szalay András önkormányzati képviselő, szabaddemokrata frakcióvezető gondolataival folytatjuk.

„Liberális frakcióvezetőként válaszolok. Szubjektíven persze, és akinek nem inge, ne vegye magára (ez nem dakota, hanem magyar közmondás) a bírálataimat.

Képviselőcsoportunk ugyanúgy tanulja a demokratikus ellenzéki szerepet, mint a jobboldalként választásokat megnyerő Fidesz-Védegylet a demokratikus többség gyakorlását.

Azt látom, hogy többségi képviselőtársaim nagyon élvezik ezt a helyzetet, büszkék magukra, a győzelmükre, a pozíció és pénzosztó lehetőségeikre (állások, bizottsági tagságok, gazdasági társasági tisztségek illetve civil, alapítványi és egyházi támogatások, kitüntetések), az előttük megnyíló ajtókra (kézilabdás VIP páholy és utazások, megnyitók és fogadások). Nem is kifogásolom ezt, csak tényként jegyzem meg. A politikai többség azonban nem jelenti azt, hogy mindent szabad. Ki-ki nézzen magába, milyen előélettel és szakmai háttérrel kezdett neki a képviselői munkájának? Ha ez megtörténne, talán nagyobb alázatot mutatnának a többségi hatalom birtokosai az ÜGYEK iránt. Hangsúlyozom, hogy nem a személyek iránt – talán ez túlzott elvárás lenne –, hanem az ügyek iránt (igazgatóválasztások, gazdasági társaságok értékelése, korábbi döntések megítélése). Mindenesetre sikerült néhány nagy tapasztalatú embert porig megalázni az év folyamán, a „Párbeszéd Évében”.

Akik pedig mélységében is látja az ügyeket, azok számára a 2007-es veszprémi önkormányzat az adó és közüzemi díjemelések, az ingatlaneladások és a minden korábbinál súlyosabb eladósodás önkormányzata. Ezt ellenzékiként is nagyon sajnálom.

De még ez is beleférne! Ami engem inkább bosszant, az az érdeklődés hiánya, a saját vélemény nyilvánosság előtti elhallgatása, a szavazógépként való viselkedés. Ugyanakkor központilag előállított fideszes panelszövegek szajkózása folyik vég nélkül. Erre példa, hogy a pártközpont utasítására más települések polgármesteri hivatalaiban elkészített előterjesztések jelennek meg a veszprémi (és más fideszes vezetésű) testület előtt, amikben csak a településneveket kell átírni, és máris lehet szó szerint ugyan arról dönteni Debrecenben, Kaposvárott vagy Veszprémben, ezzel felszámolva a szuverenitásba, az önállóságba vetett hit utolsó illúzióit.

2007-ben nem is történt, illetve nem is történhetett sokkal több az előző önkormányzati testület által elindított ügyek továbbvitelénél, vagy azok befagyasztásánál. Egy szerencséje van a többségnek, hogy nem a Fidesz az ellenzéke – szoktam mondani, és ezzel a frakciónk nevében is önkritikát gyakorolok. A közügyek iránti érdeklődés csekély volta is segíti a többséget, de az igazat megvallva ügyesen folytatnak kirakatpolitikát. Ingyenes parkolás, ingyenes egyetemista éjszakai bulijárat, ingyenes palántaosztás minden igénylőnek, padok pakolása, járdabetonozás, szemétszedés, hajléktalanokkal pezsgőzés. A rend jegyében pedig közterületi alkoholtilalom és festett képként Veszprém „génmódosítatlan területté” nyilvánítása. A mélypont szerintem a jutalmazásokhoz való hozzáállás volt, amit ráadásul az ügyrendi bizottság elnökeként, ellenzéki szerepemtől függetlenül én terjesztettem elő, és a közgyűlés legitim határozatával el is fogadott, majd néhány nap múlva Orbán Viktor pártelnök útmutatásai alapján az érdekeltek elálltak annak felvételétől (legalább is a nem irigylésre méltó helyzetben lévő polgármester biztosan, az alpolgármestereket nem tudom). Ez a szimbolikus ügy azért súlyos, mert rávilágít arra, hogy a többségnek Veszprémben van-e egyáltalán önálló döntési lehetősége? Várniuk kell-e egy politikai hatalmasság rábólintására egy-egy személyi ügyben vagy gazdasági kérdésben? Irányítja-e valaki kívülről a többséget? Fogja-e kezüket egy virtuális kéz, hogy ujjuk hova ne tévedjen egy esetleges ellenzéki oldalról jött javaslat szavazásakor?

És 2008? „Ha valamit nem tudsz vagy nem mersz megakadályozni, állj az élére!” – szól a mondás. Ennek jegyében fog felépülni a sportcsarnok, és mindenki nagyon büszke lesz, hogy mennyit tett ezért. A korábban ellenzékből kárhoztatott ingatlaneladások is tovább fognak folyni, ellenben a hulladékgazdálkodási projekt nagy késésben lesz, és gond lesz az önkormányzati önerővel is. A kulturális események, fesztiválok, ünnepek ugyanazok lesznek, mint az elmúlt tíz évben (ez nem kritika), csak Kovács Attila „Gizella-himnusza” nem fog visszatérni a közgyűlések nyitányául. Felavatják az „Angyal-szobrot” a város egyik világi központjában, és sokaknak nagyon fog tetszeni (én az ízlés elleni merényletnek tartom), de megmarad befejezetlenül a Rajk-féle lyukas-zászló kompozíció is. Brusznyai mellszobra pedig mindennek hátat fordítva néz szomorkásan a Lovassy Gimnázium bejáratán ki-be sereglő diákokra. Ők talán egy szebb jövő!?

Dr. Szalay András szabaddemokrata frakcióvezető”

Rovat: