Egyszerű egzotikum

- csípős-illatos csirkeérmék -

Könnyen elkészíthető, mégis különleges vacsoratippet osztanék meg a „nyájas” olvasóval. Alapesetben szinte minden alapanyag megtalálható hozzá egy hétköznapi háztartásban, talán csak a fűszereknek kell utánanézni, de az meg úgyis szabadon rafinálható. Mindenképpen megéri azt az órácskát!

Két főre bőven elég egy teljes (azaz két fél) – kb. fél kiló – csirkemell-filé, amelyet tisztogatás és a szétválasztás után érmékre (4–7 cm hosszú 3–5 cm széles – magyarán kissé ferdítve keresztbe szeletelve, a csíknál nagyobb, a szeletnél kisebb – darabokra) vágunk, besózunk, majd bevágjuk a hűtőbe, amíg elkészítjük a szószt/mártást/szaftot.

Egy kis tálkába teszünk másfél evőkanál cseppfolyós mézet, két evőkanál kecsapot és ugyanennyi mustárt – a „gazdaságos” termékeket ebben az esetben javaslom hanyagolni –, majd zöldfűszereket adunk hozzá. Ez utóbbiak nálam legutóbb bazsalikom, oregánó és majoránna voltak (ízlés szerint egy, de inkább két mokkáskanálnyival), de például borsikafű, rozmaring, petrezselyem és zsálya is passzol hozzá.

Előkészítünk egy akkora tűzálló tálat (pl. jénait), amelybe – ha szorosan is de rétegezés nélkül is – elférnek majdani érméink, és minimális olajjal kikenegetjük, majd félretesszük. Előkapjuk kedvenc serpenyőnket, amelyben forrósítunk egy kis olajat, és a hűtőből kiemelt csirkeérméink mindkét oldalát 2–2 perc alatt megkapatjuk. A forgatáskor tényleg érdemes a hegyes tárgyakat – pl. vasvella – mellőzni, ugyanis ezzel a pirított kéreggel bezárjuk a finom nedveket a csirkénkbe, amit a fölösleges böködéssel kifolyatnánk (faeszközök, lapátok használata javallott). Az immáron fehérkés, néhol barnás érméinket egyből tehetjük a kissé olajozott jénaiba, megkenhetjük őket a fűszeres mártásunkkal (csak bátran, nem kell spórolni!), és már be is tehetjük az előmelegített sütőbe. (Előmelegített sütőben 180 fokon – vagy 6-os fokozaton – kb. 20 perc alatt elkészül)

Serpenyőnket se hanyagoljuk, hiszen amíg sül a husi, elkészíthetjük a köretet. Egy közepes fej apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztunk a hússütés után visszamaradt olajban. Közben kibontunk egy adag (250–400 g) konzerv kukoricát, levét kiöntjük, de mielőtt a serpenyőbe öntenénk, a hagymát megszórjuk curryporral. Kis sóval és curryvel természetesen utólag, a kevergetés közben is finomíthatjuk.

Ha a csirkeérméink már aranysárgán pöfögnek a mártás alól, gyorsan az asztalra tesszük a tálat, sebtiben szétosztjuk a tányérokon a csirkét, mellépakoljuk a currys kukoricát, és ha van kellő önuralmunk – még mielőtt nekiállnánk a zabálásnak – belekortyolunk a borospohárba. Amennyiben nem bírjuk türtőztetni magunkat, az se baj – több marad utána!

Rovat: