Ön hogyan értékeli a 2007-es esztendőt?

- Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő, az MSZP frakció vezetője -

Felkérésünkre reagálva Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő, az MSZP frakcióvezetője is elküldte a Veszprém Indexnek évindító gondolatait, melyet most, az első közéleti sorozatunkban – melyben városunk prominens személyiségei (politikusok, vállalkozók, értelmiségiek) mondják el, miként értékelik a 2007-es esztendőt – adunk közzé.

A szocialista képviselőcsoport az év elején nyilvános évértékelésen kíván foglalkozni a város és az önkormányzat elmúlt évével. Néhány gondolat elöljáróban:

Az év sikere: az, hogy a mostani önkormányzat által továbbfejlesztett „Kertek és kolostorok a veszprémi vár tövében” elnevezésű projekt közel 1,5 milliárd forintnyi kiemelt kormányzati támogatást kapott, köszönhetően a megalapozott előkészítésnek és az igen erős kormánypárti lobbynak. A Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Pál Béla mindent megtett a kormányzati támogatás érdekében. A Fejlesztési Tanács tagjaként örömmel konstatálom, hogy a nyertes pályázatok között van a Mártírok út felújítására benyújtott pályázat is. Ezek a pályázatok a bizonyítékai annak, hogy a sikert eredményez, ha a várost irányító Fidesz együttműködik az MSZP meghatározó pozícióban lévő helyi politikusaival.

Az év kudarca: az ingyenes parkolásra vonatkozó ígéret látványos sutba-dobása. A polgármester ezt kampányfogásként megígérte, azonban nem tartotta be. A veszprémieknek továbbra is fizetniük kell a parkolásért. Szerintem nem ez a probléma, hanem a választási ígéret be nem tartása.

A legnagyobb ellentmondás: sajnos sok van. A polgármester szavakban együttműködő, a tettekben azonban… más. Tiltakozott a cégösszevonás ellen, a székbe ülve azonban már végrehajtotta ezt, igaz, politikai felettesei akaratának megfelelően. A polgármester azt mondta, hogy támogat miden olyan pályázót, akit támogat a véleményt nyilvánító többség. Ezzel szemben azonban ismét ígérete ellen cselekedett. Lásd a Városi Művelődési Központ igazgatói pályázatát.

Az év legnagyobb törvénysértése: az, hogy a hatályos rendeleteket nyilvános testületi ülésen felrúgva, szóbeli előterjesztés alapján döntöttek a 2008. évi szolgáltatási díjak és adók emeléséről. Arról ne is beszéljünk, hogy az érintettekkel való egyeztetés Fidesz-módra elmaradt. Az emelések sajnos jóval magasabbak a várható inflációnál.

Az év legnagyobb jutalma: miközben a városvezetés a beiktatáskor és a hitelfelvétel idején szavakban a kiadások csökkentésének szükségességéről beszél, aközben hat havi jutalmat, 20 % béremelést és 50 % költségtérítés emelést szavaz meg magának. Bort iszik, és vizet prédikál.

Az év csalódása: Molnár Ernő, akit ugyan a Lokálpatrióták segítettek önkormányzati mandátumhoz, most azonban a Fidesz jól fizetett szekértolója.

Az év tévedése: az ’56-os megemlékezés szónokának kiválasztása.

Az év talánya: mit akar a városvezetés a Veszprém – Székesfehérvár fejlesztési pólus kapcsán megvalósítani? Ha változatlanul 50–50 %-ban reméli a fejlesztési források elosztását a két város között, akkor látványos kudarcot szenvedhet.

Az év utazása: hivatali autóval 14 nap alatt 42-szer megkerülni a várost.

Az év építkezése: a többfunkciós sportcsarnok eredeti elképzelések és tartalom szerinti építésének folytatása. Ezt személyes sikeremnek is tekintem. Nem meglepő, hogy a Fidesz ebből a sikerből akár alaptalan feljelentés árán is szeretne kitörölni.

Veszprém jövője: én éppen ellenkezőleg cselekednék, mint a mostani Fidesz–Védegyletes városvezetés. Kritikus és tárgyilagos megnyilvánulás esetén sem „aljasoznám” le az ellenzéket, mint ahogyan ezt Ők teszik, hanem a város fejlesztése érdekében támaszkodnék azokra a személyekre, akik jelentős regionális és kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek. Veszprém érdeke számomra ezt diktálná. Szerintem a városfejlesztés személyektől független, ciklusokon átívelő feladat.

Remélem, hogy 2008 a város számára nem az elszalasztott lehetőségek, hanem a (képviselőcsoportok, pártok közötti együttműködésnek is) köszönhetően a sikeres és eredményes fejlődés éve lesz.

A szocialista képviselőcsoport nevében ehhez nyújtom ismét „jobbom”, remélve, hogy azt a polgármester nem utasítja el ismét látványosan.

Veszprém, 2007. december 30.


Hartmann Ferenc frakcióvezető

Rovat: