Más-nap

- egy különleges érzés, nap étkezési és ivási szokásai -

A mai kor a másság kora. Minden, ami a szokványostól eltérő, ami nem hétköznapi, az érdekel minket. Legyen szó szexről, utazásról, étkezésről, divatról. Kulcsszavunk: a másság. Ezért nem értem, miért nem beszélünk eleget a másnapról, az alkohol okozta másságról? Miért vagyunk ezzel az érzéssel olyan szégyenlősek?

Amióta létezik az emberiség, léteznek bódító szerek. Mindig kellett, kell valami, amitől kiüthetjük magunkat, amitől egy kicsit más lesz az a nap, meg ennek hatására a másik.

Manapság – az oly divatos egészséges életmód korában – könnyebb vállalni a szexuális másságot, mint az ivást és annak kísérőjét, a másnapot. Az olyan ciki, az olyan csúnya! Pedig az alkohol a kutya mellett a legrégebbi és leghűségesebb kísérőnk, mondhatni barátunk. Számíthatunk rá, mindig örül nekünk, nem okoz soha csalódást. De mint sokan az érzéseiket, ezt sem tudják felvállalni. Pedig Pannónia földjén otthon van az alkohol. Ittak itt az őskortól kezdve a rómaiakon keresztül a magyarokig. A magyarok – önmagukhoz hasonlóan – az alkoholizálás minden vállfaját magukba olvasztották. Sör, bor, pálinka, fröccs, koktélok – mind-mind szeretetre és befogadásra talált e tájon. Nemhiába, befogadó nemzet vagyunk Szent István kora óta, de ha visszanézünk, már a sztyeppéken azok voltunk.

Ha őszintén magunkba nézünk, akkor be kell vallanunk, a manapság az ördög találmányának gondolt alkohol számtalan nehéz pillanaton segítette át az emberiséget, számtalan csata győztes hadvezérét nyugtatta meg, vagy ajzotta fel Nagy Sándor óta, számtalan irodalmi és képzőművészeti alkotás inspirációs forrása volt, számtalan politikusnak könnyítette meg a mindennapjait. Tehát az alkohol, mint inspirációs forrás, mint múzsa, mint ihlet az emberiség része.

Nem szabad elfeledkeznünk ennek a világtörténelmi szernek a sötét oldaláról sem. Számtalan gyötrelmes pillanatot okozott már, sok sorscsapás kiindulópontja volt. Én azonban azt mondom, itt is bennünk van hiba. Rossz talajból rossz virág nő ki!

Soha ne feledkezzünk meg róla, nem mindegy, milyen szintről indítjuk az alkoholpróbát. Nagyon figyelni kell, hogy mit iszunk. Természetes anyagból készüljön az ősi receptek szerint. Vagyis a bor szőlőből, és ne birkaszarból!

Az alkohol a gasztrokultúránk része! Fontos, mivel isszuk és hogyan! A magyar gyomorkultúra művelői tudják, ivás előtt kovászos uborka leve, langyos zsír vagy a fokhagymás joghurt kortyolgatása kiválóan előkészít minket a nagy túrára.

De mit csináljunk a másnappal? Élvezzük! Bármilyen hülyén is hangzik, igen, élvezzük! Mert a teljesen más gyomor- és agyállapot teljesen más érzésvilágot, világészlelést eredményez. Élvezzük és gyógyítsuk, az alábbiak szerint.

1. A legismertebb a gyógysör. Bármelyik márka jó lehet, csak bírjuk, és vigyázzunk a mennyiséggel, mert hamar aznap lehet a másnapból.
2. Az aszpirin-variációk is ismertek. Aszpirin narancsdzsúzzal, kávéval, c-vitaminos pezsgőtablettával, hányással.
3. Ez utóbbit sokan a legüdvözítőbb megoldásnak tartják. Sokan erre esküsznek. Hányás lefekvés előtt és után.
4. Káposzta. Már az egyiptomiak óta ismert ez a gyógymód. Manapság a korhelylevessel készült káposztavariáció a legkedveltebb.
5. Bármily hihetetlen, egyesek szerint az ametiszt viselete könnyít a másnapon.
6. Távol-keleti bölcsek lóagyat, paradicsomlét birkaszemmel vagy ginzenges levest ajánlanak erre a különleges pillanatra.
7. Amerika, az újvilág, itt is újat alkotott. Az ő javallatuk: nyers tojássárgája, ketchup, bors, Worchester-szósz.

Végezetül az index.veszprem.hu specialitását közöljük:

Másnaposságra az úszást és a szaunázást gyógysörrel variálva javasoljuk, majd egy kritika vagy tárca megírását. Ha valaki ezt jól kombinálja, akkor hamisítatlan indexes cikkeket kap. Annak ellenére, hogy most kiadtam az index titkát, nem félek, hogy vetélytársaink utolérnek minket, mert ehhez indexes agy, indexes lélek kell. Csak ezzel együtt az igazi!

Jó szilveszteri italtúrát, és élvezetes másnapot kívánunk minden kedves olvasónknak!

Rovat: