SOMATOLOGIA - Táplálkozás és anyagcsere

(első közlés) – VI. rész

A bélbaktériumok hiánya esetében az emberi élet súlyos károkat szenvedhet. Hiányuk vagy csökkent mennyiségük miatt a mindennapi folyamatos anyagcsere oly mértékben sérülhet, hogy különféle betegségeknek is a forrása lehet.

b>A bélbaktériumokat két nagy csoportba sorolhatjuk.

1. Probiotikumok:

A porbiotikumok élő mikroorganizmusok. A mindennapi általános táplálkozás esetében a szájon át való bevitelük célja a bél mikroflórájának stabilizálása, a bélflóra működésének serkentése. A probiotikus baktériumok anyagcsere-folyamatukkal elsősorban tejcukorból tejsavat termelnek.(A tejcukor = laktóz C12H22O11, emlősök tejében előforduló redukáló disuacharid. A csecsemők táplálásánál fontos, mert az anyatej laktóz-tartalma magas, 5,5–8,4%. A tejmirigyben uridin-difoszfát-glükózból keletkezik. Előállítása tejsavó bepárlásával történik. Színtelen, kristályos vegyület.) Lehetséges, hogy a porbiotikumok hiánya okozza például a laktóz intoleranciát (azaz tejcukor érzékenységet)?

Az egyetemi szomatológiai kutatások során bizonyítható volt, hogy a mikrobiológiai programban azoknál az embereknél, akiknél a laktóz intoleranciát lehetett kimutatni, megfelelő élelmiszer-dozírozással, melyekben megfelelő élő probiotikomok voltak, a mellékhatás elmúlt! A kereskedelemben elméletileg kaphatóak laktobacilusok, bifidobacteriumok, enterococusok. Megvizsgálva az élelmiszerek természetes probiotikus tartalmát az volt tapasztalható, hogy az élelmiszer-technológiák szigorú szabályozása révén csíraszámot minimálisan, vagy nem lehetett találni. A lactobacilusok esetében a kiszerelés és a tárolás alatt a nem megfelelő koncentrátumok életképtelenné válnak. Tehát egy probiotikus terméket, amiben deklaráltan élő törzsek vannak, 3–6 hónapnál nem lehet tovább eltartani. A szavatolt élőflóra az idő múlásával egyre csökkenő csíraszámot mutat. Igaz probiotikus hatásúnak tekinthetők még a Lactococcus, Pediococcus, Steptococcus és a Leuconostoc törzsek is.

Az emberi fogyasztásra kerülő porbiotikumokkal szemben nagyon szigorú előírások vannak. Csak ellenőrzött formában állíthatók elő, emberi eredetűeknek kell lenniük, nem hordozhatnak kórokozó törzset. Előírás szerint az előállítás folyamán a technológiai folyamat nem károsíthatja. (A hűtést jól bírják, sőt mélyfagyasztásban sokáig eltarthatók, viszont a magasabb hőmérsékletet nem tűrik). Fontos, hogy az élelmiszer természetes ízét ne befolyásolják. Képesek legyenek ellenállni a gyomor- és az epesavaknak, és megfelelő mennyiségnek kell jutnia a vastagbélbe. Talán a legfontosabb, hogy képesek legyenek tapadni a bélhámhoz, és tudjanak szaporodni. Az élelmiszerrel bevitt probiotikumok (megfelelő törzs, megfelelő élő csíraszámban) a bélrendszerben elszaporodnak, támogatják a normális bélflóra stabilitását, gátolják a kórokozók kolonizációját (megtapadását és szigetszerű szaporodásukat). A bélfalhoz tapadnak, ezzel megakadályozzák a kórokozók adhézióját. Jótékony, azaz normál működésük megmutatkozik a székletürítésben, a fentiekben említett tejcukor-emésztésben, a gyomorfekélyes panaszok megszüntetésében, sőt gyógyításában. Csökkentik a vastagbél rákos megbetegedéseinek rizikóját.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a prevenciós szűrővizsgálati programok nem a megelőzésre, hanem a már meglévő tumoros megbetegedések felismerésére koncentrálódnak, miközben nem ismerik fel egy esetleges élelmiszer-kereskedelemben lévő, természetes élelmiszer-összetevő hiányát.

A jótékony hatások, amelyeket ezek a baktériumok kifejtenek, szinte meghökkentők. Több esetben, amikor orvosoknak próbálom értelmezni ezeket a biokémiai, mikrobiológiai folyamatokat, azt hiszik, hogy tréfálkozom. Vegyünk tovább a hatásmechanizmusokat. A szérum koleszterinszintjének csökkentésével hozzájárulhatnak a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Ez nem egy csodálatos felfedezés vagy találmány fellengzős kijelentése. Ezt gyakorlatilag és elméletileg minden biológus, táplálkozástudománnyal foglakozó szakember ismeri és tudja. A Lactobacilus GG például csökkenti a bélfal permeabilitását vírusfertőzéskor. Más fertőzésekben segíti az immunválaszt azzal, hogy növeli az antitesttermelést. A Lactobacilus acidophylus és a Bifidobacterium bifidum serkenti a phagocyták működését, fokozza az ellenanyag-termelését.

2. Prebiotikumok

A prebiotikumok élelmiszerkomponensek, amelyek zöldségekben, zöldségtermékekben természetesen fordulnak elő, vagy adalékanyagként kerülnek az élelemiszerbe. A prebiotikumok nem emészthető oligoszacharidok, amelyek szelektíven fokozzák a bifidobacteriumok és a lactobacilusok szaporodását, és egyidejűleg elnyomják a bélflórában jelenlevő kórokozó clostridiumok, veilonellák, klebsiellák és az E. colí szaporodását.

A prebiotikumok hatására rendeződik a székletürités, és javul a fertőzéses enterietis elleni védelem. Serkentik a kalcium és a magnézium felszívódását. Ismert és kutatott téma szerint kimutatott, hogy a prebiotikumok feltételezetten rákmegelőző hatással vannak. A máj és az immunrendszer működését javítják, a szív és érrendszeri megbetegedések és a diabetes javulását elősegítik. Itt érdemes megállni, és elgondolkodni azon, hogy a földi átfogó biológiai rendszerek hogyan reagálnak arra, ha egy növényt génkezelnek azzal a céllal, hogy kifejezetten toxinokat állítson elő, pl. egy baktérium vagy egy lepke vagy egy gombafaj ellen. Mi történik ilyen esetben pl. a zöldségekben a természetes prebiotikumokkal? Képesek ezek is mutálódni? Vagy egyszerűen elpusztulnak?

A már említett egyetemi mikrobiológiai kutatásoknál felfigyeltünk arra, hogy bizonyítottan természetes pro- és prebiotikus anyagok emeltszintű csíraszám bevitele esetében az anyagcsere-folyamatok optimalizálódtak és stabilizálódtak, és ami a legmeglepőbb volt, hogy optimalizálódott a vércukorszint. A magyarázatot a fenti elemzésben találhatjuk meg.

A természetes bélbaktériumokról szerezhettünk néhány alapinformációt. Tudhatjuk azt, hogy ezek a mikroorganizmusok jelen vannak életünkben, nélkülük kétséges volna néhány életfunkció fenntartása. Sajnálatos módon a természetes biológiai táplálékok termesztése, tenyésztése nem a biológiai körforgásoknak megfelelő módon zajlik. A nagyipari „ennivaló gyártás”, a gyorsétkezdék steril élelmiszerei, a genetikai módosítások, az állományjavítók, ízfokozók, a sok cukor mind-mind rontja anyagcserénket. A szomatológiai kutatásoknál a szomato-diagnosztikai felméréseknek volt egy nagyon szomorú tapasztalata. Azt tudni kell, hogy a szomatológiai vizsgálatoknak nem az a feladatuk, hogy betegséget keressenek, hanem az, hogy egy adott ember anatómiai és életfolyamatait komplex módon feltárjuk és elemezzük. A szomatológia csak és kizárólagosan leíró (decriptiv) tudománynak tekinthető.

A kellő körülírást azért végeztem el, mert azt tapasztaltuk a statisztikai feldolgozásoknál, hogy 30 000 fő esetében 65%-ban az anyagcsere-folyamatok zavarai okozták az egészségfenntartás instabilitását. Ez minden elképzelést és várható rossz eredményt felülmúlt.

Az okokat keresve elsőnek azt határoztuk meg, hogy az esetek legnagyobb részében a katasztrofális globalizált élelmiszerkereskedelem volt okolható. Nem kis mértékben okozott problémát az élelmiszerekkel való manipulálás, és talán témánkhoz csatlakoztathatóan mértéktelen sterilizálás is gondokat jelenthet. Talán emlékeznek néhányan arra, hogy gyerekkorukban a frissen fejt (igaz néha gümőkoros tehenekből) tejből a pohárban vagy a köcsögben eltett aludttejnek milyen fenséges íze volt egy szelet zsíros kenyérrel és frissen szedett paradicsommal. Ki merne manapság próbálkozni a tehenet nem látott tejből aludttejet készíteni? De sorolhatnánk a kovászos uborkát, a joghurtokat, a sajtokat is, amelyek formailag, technológiailag megfelelnek az előírásoknak, de sem ízük, az illatukról nem is beszélve…

A természetes, jó baktériumok fejezetet célszerű azzal zárni, hogy a legfontosabb baktériumokat megismerjük, illetve azt is, hogy mit termelnek az ember tápcsatornájában.

A baktérium neve - Fermentációs termék:

Bacteroides - acetát, propionát, szukcinát
Eubacteria - acetát, butirát,laktát
Bifidobacteria - acetát, laktát,formát, etanol
Costridia - acetát, propionát, butirát
Lactobacilli - laktát
Ruminococci - acetát
Peptostreptococci - acetát, laktát
Methanobrevibacter - metán
Desulphovibrók - acetát
Propioni baktérium - acetát, propionát
Actinomyces - acetát, laktát, szukcinát
Steptococcusok - acetát,butirát, laktát
Escherichia - savak
(értelmezések:
Acetát – a latin ecet szóból származik, CH3COO összetételű anion, az acetátecetsav savmaradéka.
Propionát – propionsav, CH3CH2COOH. Gyenge egybázisú karbonsav, a zsírsavakban fellelhető.
Szukcinát – borostyánkősav, HOOC-CH2-CH2-COO. Hszíntelen prizmákban kristályosodó dikarbonsav. A biológiai oxidáció során a citrát ciklusban α-keto-glutársavból keletkezik, és a szervezetben gyorsan oxidálódik fumársavvá.

A természetes humán bélbaktériumok szerepe talán mindennél fontosabb. Fontos, hogy megismerjük a probiotikus baktériumok hatását az egészségre.

A probiotikus baktériumok - Hatásuk:


Lactobacilus acidophylus,
L casei, L planatum, L. delbrucki,
L. rhamnus - Immunműködés erősítése

L. acidophylus, L. casei,
Bifidobacterium bifidum - A bélflóra fenntartása

L. acidophylus, L. casei, L.gasseri,
L.delbruecki, L.planatum, B.bifidum,
B.infantis, B adolescentis, B.longum -Rákmegelőző hatás

L. acidophylus, B.bifidum.
Streptococcus thermophylus, L. bulgaricus,
Saccharomyces spp. - Utazók hasmenés-csillapítása

L.rhamnosus, B. bifidum - Rotavírus-enteritis megelőzése

L. rhamnosus, sacharomyces spp. - Closrtidium diffecile-enteris megelőzése

L.acidophylus, L. rhamnosus, B bifidum - Enteritisek megelőzése.

A fenti elemzés elolvasása után természetes jó étvágyat kívánok a vegyes szélsőségektől mentes, arányos vacsorához, ami akár lehet egy jól elkészített vargányagomba leves, kellemes sült, vegyes körettel, savanyúsággal vagy párolt zöldségekkel, jófajta száraz testes vörösborral.

Az anyagcsere, a tápanyagok felhasználása és a biokémiai folyamatok összességének másik fő jellemzője az, hogy minden esetben hő keletkezik. A folytatásban: az anyagcsere-folyamatok és az emberi szervezet hőháztartása.


Szacsky Mihály szomatológus

Rovat: