Újévre készülődve
Beküldte sax -
A hagyomány úgy tartja, hogy újév napján lencsét kell enni, mert akkor sok pénz áll a házhoz. Én ezt évek óta megtartom, és bár a sok pénz még várat magára, legalább egy jó ebéd kerül az ünnepi asztalra. A receptek közt válogatva tán négy esztendővel ezelőtt akadtam erre a spanyolos lencsére, aztán folyamatosan változtattam rajta, és most megosztom az olvasókkal.
Mi kell?
kb. 40 dkg lencse hogy az egész család jóllakjon
1,5 pár debreceni lehet lecsókolbászból is, de az mégsem ugyanaz
10 dkg húsos kolozsvári szalonna
15 dkg füstölt sonka valódi!
1 db zöldpaprika
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 babérlevél
1 vékony szelet fehér kenyér
kevés olívaolaj
őrölt pirospaprika, törött bors, kevés só
Mit teszünk?
A lencsét beáztatjuk (elég 23 órán keresztül, mert ha este beáztatjuk, akkor gyorsan szétfő
). Feltesszük főni annyi hideg vízben, hogy ellepje, beledobjuk a babérleveleket és a kettébe vágott, kimagozott zöldpaprikát (bármily furcsa, ettől is lesz sajátosan zseniális íze), és egy picit sózzuk.
Közben egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk a feldarabolt szalonnát, majd kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt olajban ropogósra pirítjuk a kenyérszeletet és a félbevágott fokhagymagerezdeket. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy a kenyér legyen vékony, vágjuk le a héját, és tényleg nagyon pirítsuk meg, mert utána össze kell törni, és nincs rosszabb, mint a maszatos kenyérbelet nyomkodni. Ha megpirultak, ezeket is kiszedjük a szalonna mellé.
Ezután a felaprított hagymát is üvegesre pároljuk egy kis olívaolajon, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel, 1 teáskanál őrölt pirospaprikával és kevéske törött borssal. Állandóan kevergetve pirítjuk 2 percig, aztán ráöntjük a félig megfőtt lencsére. Ekkor beletesszük a lencsébe a szalonnát, a karikákra vágott kolbászt, a felkockázott sonkát, és lassan rotyogtatjuk tovább.
Hogy igazán finom legyen az étek, kisebb darabokra vágjuk a megpirított kenyérszeletet, aztán egy mozsárban összetörjük a megpirított fokhagymával együtt, és ezt is beletesszük a lencsébe. Ez szépen összesűríti, és spéci ízt ad neki. Addig rotyogtatjuk a lencsét, amíg meg nem puhul, aztán mind megesszük!