Újévre készülődve

- lencse spanyolosan -

A hagyomány úgy tartja, hogy újév napján lencsét kell enni, mert akkor sok pénz áll a házhoz. Én ezt évek óta megtartom, és bár a sok pénz még várat magára, legalább egy jó ebéd kerül az ünnepi asztalra. A receptek közt válogatva tán négy esztendővel ezelőtt akadtam erre a spanyolos lencsére, aztán folyamatosan változtattam rajta, és most megosztom az olvasókkal.

Mi kell?

kb. 40 dkg lencse – hogy az egész család jóllakjon
1,5 pár debreceni – lehet lecsókolbászból is, de az mégsem ugyanaz
10 dkg húsos kolozsvári szalonna
15 dkg füstölt sonka – valódi!
1 db zöldpaprika
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 babérlevél
1 vékony szelet fehér kenyér
kevés olívaolaj
őrölt pirospaprika, törött bors, kevés só

Mit teszünk?

A lencsét beáztatjuk (elég 2–3 órán keresztül, mert ha este beáztatjuk, akkor gyorsan szétfő…). Feltesszük főni annyi hideg vízben, hogy ellepje, beledobjuk a babérleveleket és a kettébe vágott, kimagozott zöldpaprikát (bármily furcsa, ettől is lesz sajátosan zseniális íze), és egy picit sózzuk.

Közben egy serpenyőben kevés olajon üvegesre pároljuk a feldarabolt szalonnát, majd kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt olajban ropogósra pirítjuk a kenyérszeletet és a félbevágott fokhagymagerezdeket. Itt hívom fel a figyelmet arra, hogy a kenyér legyen vékony, vágjuk le a héját, és tényleg nagyon pirítsuk meg, mert utána össze kell törni, és nincs rosszabb, mint a maszatos kenyérbelet nyomkodni. Ha megpirultak, ezeket is kiszedjük a szalonna mellé.

Ezután a felaprított hagymát is üvegesre pároljuk egy kis olívaolajon, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel, 1 teáskanál őrölt pirospaprikával és kevéske törött borssal. Állandóan kevergetve pirítjuk 2 percig, aztán ráöntjük a félig megfőtt lencsére. Ekkor beletesszük a lencsébe a szalonnát, a karikákra vágott kolbászt, a felkockázott sonkát, és lassan rotyogtatjuk tovább.

Hogy igazán finom legyen az étek, kisebb darabokra vágjuk a megpirított kenyérszeletet, aztán egy mozsárban összetörjük a megpirított fokhagymával együtt, és ezt is beletesszük a lencsébe. Ez szépen összesűríti, és spéci ízt ad neki. Addig rotyogtatjuk a lencsét, amíg meg nem puhul, aztán mind megesszük!

Rovat: