Hal brokkolival és sonkával

- egyszerű és nagyszerű -

Közeledik a Karácsony, és a háziasszonyok – esetenként a háziurak – azon töprengenek, hogy a nagy lótás-futásban milyen ünnepi menüt találjanak ki: ami finom is, és persze egyszerűen el is készíthető. Itt egy igen-igen ízletes és egészséges ötlet, amelyet kb. 30 perc alatt meg is lehet valósítani.

Mi kell?

kb. 60 dkg halfilé – nekem a tőkehal a kedvencem, de lehet más is
40 dkg brokkoli
annyi vékony szelet (valódi!) sonka, amennyi halfilé
kevés reszelt sajt
egy kevéske (egy pohár) fehérbor

őrölt bors
őrölt szerecsendió

Mi teszünk?

Először is szépen kiolvasztjuk a halat (a finnyásabbak tejben is áztathatják, hogy elmenjen a „szaga”, bár a hal azért hal, hogy szaga is legyen). A brokkolit rózsáira szedjük, megpároljuk egy kis vajon, és hagyjuk kihűlni.

A halfiléket vajjal vékonyan kikent tepsibe tesszük, icipicit megsózzuk, rárakjuk a párolt brokkolit, kicsi őrölt borssal és őrölt szerecsendióval ízesítjük. (Vigyázzunk a szerecsendióval, ha sokat teszünk rá, kesernyés lesz az íze!) Ezek után a halfilékre egy-egy szelet sonkát dobunk, és beborítjuk sajttal. Alálöttyintünk egy deci finom száraz fehérbort, és előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon kb. 10 perc alatt megsültjük. (A sajt is megolvad, a hal is megsül, a bor is szépen „el”párolog…

Köretként rizst vagy zöldséget adunk hozzá (avagy mindkettőt), ami ezalatt a gázon szépen el is készíthető.

Rovat: