Dúlák a szülőszobában

Lancsin Zsuzsanna és Werner Katalin

Valószínűleg sokan vannak, kik most találkoznak először ezzel a szóval: dúla. A szó görög eredetű, jelentése: asszonytárs. Hogyan, miért kerülnek a szülőszobába, orvosok és ápolók közé? Erről beszélgettünk két dúlával: Lancsin Zsuzsannával és Werner Katalinnal, a Magyarországi Dúlák Egyesületének tagjaival.

– A kórházak mennyire fogadják el a dúlák jelenlétét az amúgy is zsúfolt szülészeten, hiszen ma már nem ritka, hogy az apák is jelen vannak az életnek eme csodás perceiben.

– Változó. Szinte valamennyi kórházi vezetésnek tudomása van a dúlákról, azonban még nem minden kórházban lehet találkozni dúlával. A tapasztalataink pozitívak, egyre több intézményben lehetünk jelen. Külföldön sok esetben a dúla a kórház alkalmazásában áll. Amikor az orvos és szülésznő látja, hogy a dúla milyen pontosan érzékeli a szülő nő és partnere igényeit, megértik jelenlétünk értelmét. Így könnyebb lehet a kommunikáció. Kapcsolatunk az anyával a várandósság idejéből ered. Ismerjük és elfogadjuk őt. Tudjuk, hogy mikor, mivel lehet megnyugtatni, bíztatni a vajúdót.

– Elszakadva a szó eredeti jelentésétől, mit jelent Önöknek a dúlaság?

– Szeretetteljes gondoskodást, nőiséget, hivatást, tanulást és tanítást. Ez egy olyan kíséretet jelent, amelyben a vajúdó nő iránt nagy figyelemmel és tisztelettel vagyunk. Képesek vagyunk meglátni és megérteni az anya érzelmi, fizikai szükségleteit. A várandósság idején pedig segítjük az anya saját igényeinek felismerését, önbizalmának megerősítését. Jelentheti ez például az információk rendezését egy szülési tervben, melyet közösen készítünk el.

– Ma egyre divatosabb az apás szülés. Nem a társ a legközvetlenebb személy, aki segíthet ezekben a pillanatokban?

– Az apák számára a gyermekük születése kulcsfontosságú élmény, melyben ők is mélyen megérintődnek. Ha részvételük önkéntes, akkor jelenlétük biztonságot sugárzó. Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is szükség lehet. Az apának is segíthetünk, hiszen néha csak riadtan néznek, választ várva, mi is történik, nem kell-e beavatkozni. Ilyenkor az apákat nyugtatgatjuk. Ma a létszámhiánnyal küzdő egészségügyi szakemberek még legjobb szándékuk mellett sem tudnak a vajúdás hosszú óráiban kizárólagos figyelmet biztosítani a születő családnak.

– Mikor kerülnek kapcsolatba a várandósokkal?

– Változó. Általában a várandósság második harmadában, de van, aki röviddel a szülés előtt, és van olyan is, aki a várandósságra készülve keres dúlát.

– Amiket elmondtak, testi-lelki kapcsolatot, támaszadást jelent. Mi az, amit nem tehetnek?

– Nem pótoljuk az orvost, a szülésznőt, a védőnőt. Nem feladatunk és nem is felelősségünk a várandóság és szülés orvosi szempontból történő figyelése. Nem végzünk vizsgálatokat, nem látunk el klinikai feladatokat. Az anya helyett nem hozunk döntéseket, ugyanakkor segítünk a döntéshez szükséges információk megszerzésében.

– Azért, hogy valaki dúla legyen, valószínűleg képzéseken vesz részt. A képzés pénzbe kerül? Joggal feltételezhetjük, hogy az önök igénybevétele sem ingyenes. Mennyibe kerül a szolgáltatás, hogyan juthatunk hozzá? Van-e központjuk, ahol találkozhatunk Önökkel?

– A MODULE (Magyarországi Dúlák Egyesülete) 2001 tavaszán alakult. Az érdeklődőkkel Budapesten, az V. kerület Arany János utca 10. szám alatti Aranytíz Művelődési Központban találkozunk, minden szerdán délután három és este hét óra között, valamint rendelkezésre áll egy telefonszám (30/678-5783), melyen mindig elérhetők vagyunk. A dúla alapképzés egy 44 órás bentlakásos képzés, melyet természetesen továbbképzések követnek. A dúlák díjazására az egyesület húszezer forint díjat, plusz költségtérítést ajánl a családoknak, ami magában foglalja a várandósság ideje alatti találkozásokat, a szülést és a gyermekágyas időszak alatti elérhetőséget.

– Leginkább az először szülő anyák veszik igénybe a dúlát?

– Jellemző módon inkább azok, akik második vagy többedik babájukat várják. Bizonyára azért, mert tapasztalták az egyedüllétet, esetleg azt élték át, hogy hiányzott egy társ, egy kísérő, akire számíthattak, aki megszakítás nélkül velük volt. Ilyenkor jelenthet könnyebbséget egy dúla jelenléte. Egy asszonytársé.

Hamary Dénes

Forrás: Születés Hete Portál

Kiegészítés: 2007-ben a dúlának ajánlott összeg 30 ezer forint. Fontos, hogy nem csak a MODULE, hanem Békés Emőkéék is szerveznek dúlaképzést. Ha valakit bővebben érdekelne a dúlaság, jelezze nekünk, a LelekEledKor@gmail.com címen.

Rovat: