Arénázzunk tovább!

- közönségünk igényli a Politikai Arénát -

Több levélíró, telefonáló arra volt kíváncsi, hogy miért nem „arénázik” velünk a teljes veszprémi politikai élet. Sokan a kérdésükre választ is adtak. Szerintük a pártok többségét nem érdekli a választópolgár, csak egymásra figyelnek, és nem ránk. Lehet, hogy sok igazság van a fenti mondatokban, de szerintem feltételezzük a jót. Az út elején van még a Politikai Aréna. Adjunk időt neki és a pártoknak egyaránt!

Egy hónapja indítottuk útjára új rovatunkat, a Politikai Arénát, azzal a céllal, hogy városunk meghatározó politikai szereplői egy-egy adott kérdésben kifejthessék álláspontjaikat, megosszák gondolataikat választópolgáraikkal. Úgy gondoltuk, mivel nincsenek kérdések, nincsenek egyéb zavaró körülmények, a pártok vegytisztán fejthetik ki gondolataikat. Kifejthetik, és az olvasó az összes politikai szereplő programját átnézve összehasonlíthatja a különböző véleményeket egymással. Tehát választhat, dönthet. Ez egy szereplési lehetőség, egyfajta megmérettetés.

Tudjuk nagyon jól, hogy a mai Magyarországon mindenki és minden politikai címkével van ellátva. Ezt teszik azok is, akik hivatalosan elutasítják ezt a magatartást. Ezért gondoltunk erre a tiszta vélemény-nyilvánítási formára.

Egy elvárást fogalmaztunk meg csak magunknak, hogy a kérdések Veszprémmel kapcsolatosak legyenek. Mert a várossal kapcsolatban � legyen szó gazdaságról, kultúráról, szociális helyzetről, fiatalokról, öregekről � véleménnyel, programmal, megoldással kell rendelkeznie minden aktív politikai szereplőnek.

Rengeteg levelet, telefont kaptunk, nemcsak a rovatban szereplőktől, hanem az olvasóinktól is. Mindegyikőjük arra volt kíváncsi, miért nem mindenki szólal, szólalt
meg. Sokan azonnal válaszoltak a saját kérdésükre. Szerintük azért, mert a politikai élet szereplői nem kíváncsiak az átlagpolgárra, maximum négyévente. Csak saját magukkal, egymással foglalkoznak, és nem velünk, választópolgárokkal.

Meglátásunk szerint túl korai még véleményt alkotni a rovatról, a benne szereplőkről. Még az út elején vagyunk. Vannak olyan szereplők, akik könnyen fogalmazzák meg gondolataikat, vannak, akik nehezebben. Van olyan politikai erő, amely mögött stabil hátország, stáb áll, van olyan, amely mögött kevesen.

Egy kérésünk van: legyen mindenki türelemmel! Feltételezzük a másikról a jót, jelen esetben azt, hogy technikai hibák, véletlenek miatt nem reagáltak eddig a kérdéseinkre. Olvasónk kérdései � és a meglepően nagy látogatottsági adatok � azt igazolják, van érdeklődés az új rovatunk iránt.

Mint minden egyes új kezdeményezésnek, ennek is idő kell. Adjuk meg neki. És közben vitatkozzunk, �arénázzunk�, mert a demokratikus közélet lényege a véleménycsere. Aki nem akar ebben részt venni, annak a döntését tiszteletben kell tartani. De mindenkinek csak saját magára kell figyelni elsősorban, mert az a fontos.

Ha a későbbiekben sem alakul ki vita, aréna, akkor a politikaiból közéletit formálunk, vagyis politikus helyett meghatározó, az adott kérdéshez értő vagy véleménnyel rendelkező civilek szólalnak meg rovatunkban.

Rovat: