Miért jó a PannonFíling?

- sajátos Hét szája -

Hétvégén, szombaton és vasárnap (november 17-én és 18-án) rendezi meg a Szabad-Sajtó Egyesület a III. Pannonfíling Mozgóképes Találkozót az Expresszó Klubmoziban. Cikkünkben olyan embereket kérdeztünk, akik tavaly nézőként vettek részt a rendezvényen, s arra vártunk választ, hogy mi volt a jó a II. találkozón, illetve miért érdemes elmenni az ideire.

Mi volt a legjobb a tavalyi PannonFílingben?

– Kötetlen volt és jópofa. Babzsákos-félhomályos-amatőrfilmes-profizsűris. Jéghideg-sapkás-melegteás. Ategnapipartifüstös-szűkszemű. Plakátragasztós-programosztogatós. Ideális-mikrofesztiválhangulatos.

– Bírtam az igazi klubhangulatot, a jó kis ötleteket, és egyáltalán nem zavart az amatőrség, ami mondjuk leginkább a filmkészítés minőségén látszott meg. A zsűrit külön csipáztam, még jó ideig elhallgattam volna őket, ilyenkor nem is mindig ajnározni kell, hanem szemtől szembe kimondani a hibákat, egyben fejlődési utakat javasolni is. Jó volt, na!

– A fíling, a hangulat. Okos vagy okosnak látszó emberek mondanak érdekességeket. Lehetett vitatkozni, sajnos nem mindig kulturált körülmények között, de voltak vélemények. Nekem tetszett Sára Sanyi bácsi nyugalma, kiegyensúlyozottsága, az idén szerintem kicsit hiányozni is fog.

– Nagyon élveztem, hogy olyan jól megtöltöttük az Expresszót, ugyanakkor egy kifejezetten kellemes, klubszerű hangulat jött létre. A filmekről tartalmasabb beszélgetések alakultak ki, mint az első találkozón, ilyen szempontból sokat számított, hogy a kötött széksorok helyett babzsákok voltak. Tavaly úgy éreztem, mindenki jó hangulatban vett részt a rendezvényen (volt, aki még túl jóban is), tetszett, hogy a PannonFíling olyan szempontból is betöltötte célját, hogy a résztvevők elkezdtek ismerkedni egymással, érezhetően kialakultak kisebb-nagyobb csoportok. Ezért is sajnáltam, hogy az egy nap túl rövid volt ezeknek a folyamatoknak a kiteljesedéséhez.

– Több dolog is. A Fíling maga kedvesen amatőr és pannon volt, „sobrijóskástul” és „gulyáslevesestül” együtt. Másrészt a filmek is emészthetőek voltak, sőt, néhány igazán színvonalas szösszenetet is lehetett látni. Sőt, nekem még a helyszín is elnyerte a tetszésem, sokakkal ellentétben.

– Sok (valamilyen szándékkal készült, tehát eredendően értékes) rövidfilmet nézhetsz meg ingyen, „mezei” nézőként vitatkozhatsz a filmekről akár a rangos zsűrivel is. Beszélgethetsz a filmkészítés rejtelmeiről az alkotókkal, megfogalmazhatod, hogy számodra mit jelent a „pannonfíling”, szavazhatsz az általad legjobban kedvelt alkotásra, tehát számít a véleményed.

Miért érdemes egyáltalán elmenni (az idei) PannonFílingre?

– Ahogy jó végigkísérni azt, ahogy az elvetett mag kikel, úgy jó ott lenni egy szocreál épület füstös kamaratermében, ahol pár fiatal babusgatja, ölelgeti a már megvalósult ötlet első lépéseit. Látni, ahogy a „FüstöskocsmaMélyénKözösenElképzelt” manifesztálódik.

– Az idén kíváncsi vagyok arra, hogy a dokumentum- vagy a játékfilmek lesznek-e többségben. Mindkettőt szeretem, de annak örülnék jobban, ha több játékos filmet láthatnék.

– Új arcok, új alkotók, új zsűri, de a hangnem, a stílus hasonlóan fiatalos, mint tavaly. M. Tóth Gézára külön is kíváncsi lennék. (Szőkére is az lettem volna, kár hogy megint forgat.)

– Remélem, hogy idén a két nap (és főleg az éjszaka) alkalmat nyújt arra, hogy az alkotók jobban megismerkedjenek egymással. Kíváncsian várom a filmeket, mivel tudom, hogy idén olyan alkotások is lesznek a mezőnyben, melyek már a Mediawave-en vagy a Filmszemlén is megmérették magukat. Jó lenne idén azt látni, hogy a veszprémi közönség is nagyobb érdeklődéssel fordul a rendezvény felé, ez egy magát egyeteminek valló városban alapvető elvárás lehetne, és szervezőként jólesne azt tapasztalni, hogy nem csupán egy szűk körnek (meg persze a saját örömünkre) dolgozunk.

– Hogy miért érdemes elmenni? Már csak a fesztivál évről-évre történő fejlődéséért, a mind színvonalasabb alkotásokért és a szervezők egyre nagyobb rutinjáért…

– Idén meleg lesz a teremben, tehát még komfortosabban érezheted majd magad a babzsák fotelekben.

Rovat: