Hogyan lehetne élővé tenni a veszprémi várat?

- politikai vélemény-körkép -

A Politikai Arénában minden hónapban egy-egy aktuális közéleti témáról kérdezzük e-mailben a helyi pártokat és azok képviselőit. Novemberi kérdésünk: Önnek (az Önök pártjának) milyen elképzelései vannak a veszprémi vár hasznosítási lehetőségeiről? A kérdést minden veszprémi párthoz eljuttattuk, sajnos nem mindenhonnan kaptunk visszajelzést, a beérkezett válaszokat változtatás nélkül hozzuk le.

„A történelmi Veszprém vallási-egyházi központjáról van szó, mely egyben a város legfontosabb turisztikai látványossága. A „mit kezdenénk vele?” kérdésre a választ a jelen állapot reális elemzése alapján lehet csak megadni. A kiinduló pont a tulajdonviszonyok. Az épületállomány döntő része a katolikus egyház tulajdonában van, és nemrég ez még újabb két épülettel bővült is. A második legnagyobb tulajdonos a magyar állam, a bíróság, a régi börtön épületével, illetve az MTA a VEAB székházzal. Van két kistulajdonos is, a Pannon Egyetem és az önkormányzat. A tulajdonviszonyokból egyenesen következik, hogy együttműködésre van szükség, amely magyar viszonyok között a legnehezebb feladat.

Van azonban az önkormányzat kezében nem kis erejű kártya. Ez a közterület használat és a közlekedés szabályozása. Ez utóbbiban én radikális lennék: nulla gépkocsi-forgalom, kivéve a megkülönböztető jelzést használó járműveket (mentő, tűzoltó, rendőrség). Ennek azonban előfeltétele a Deák Ferenc utcánál – a vár alatt – egy nagyméretű parkoló kialakítása, és a hegy belsejében ingyenes liftes le-felközlekedés kiépítése személyforgalomra és áruszállításra egyaránt. Ezzel párhuzamosan a város világi központját, az Óváros teret is gépkocsitlanítani kell, ennek viszont előfeltétele a parkolóházi kapacitás megduplázása a belvárosban. Ezek infrastrukturális dolgok, tehát közpénzekből finanszírozhatók, de ugyanakkor előfeltételei is egy vállalkozói aktivitásnak, piacosításnak.

A többi a vállalkozói tőke dolga, és indulhat az ingatlanfejlesztés. Nagy szállodalánchoz tartozó minimum 300 ágyas hotel műemléki épületben, ifjúsági szálló és diákközpont pl. a börtönépületben, vendéglátás, teraszos kávézók, ajándékboltok, magángalériák, illetve nyáron szabadtéri rendezvények. Az összes szereplőnek persze tolerálnia kell az így megnövekedő gyalogos-forgalom és szórakoztató tevékenység okozta környezetterhelést.

Végül még valami. Közfeladat, de vállalkozói érdek is lenne a várdomb teljes külső díszkivilágítása nagyon finom, meleg fényekkel.

Dr. Szalay András
SZDSZ városi elnök”

Rovat: