Hogyan lehetne élővé tenni a veszprémi várat?

- politikai vélemény-körkép -

A Politikai Arénában minden hónapban egy-egy aktuális közéleti témáról kérdezzük e-mailben a helyi pártokat és azok képviselőit. Novemberi kérdésünk: Önnek (az Önök pártjának) milyen elképzelései vannak a veszprémi vár hasznosítási lehetőségeiről? A kérdést minden veszprémi párthoz eljuttattuk, sajnos nem mindenhonnan kaptunk visszajelzést, a beérkezett válaszokat változtatás nélkül hozzuk le.

„Valami már elindult

Annak ellenére, hogy a veszprémi vár döntő hányada egyházi tulajdonban van, a városnak a tulajdonain, intézményein keresztül elő kell segíteni azt, hogy egyre többen látogassanak oda, és egyre több időt töltsenek ott.

Ezt a változást csak közös munkálkodással érhetjük el. Az önkormányzatnak együtt kell működnie a megyével és az egyházzal. Szerencsére mindegyik fél nyitott erre az együtt munkálkodásra, fejlesztésre.

A vár Veszprém látványosságai között az egyik legvonzóbb. Az állatkertet és a várat keresi fel a legtöbb Veszprémbe látogató utazó, ezért is fontos, hogy egyre több attrakció várja a turistákat, akik várhatóan ennek hatására egyre több időt töltenek ott.

A vár jelen pillanatban szerepel már a kulturális programokban, gondoljunk csak a nyári eseményekre, de folyamatos programokat, látványosságokat kell kínálni. Ennek szellemében az egyház létrehozza látogatóközpontját, ami nem vallási helyként, hanem turistákat kiszolgáló központként fog működni. Ezzel kapcsolatos pályázatát már leadta az érsekség.

Megyei intézményként a Közművelődési Intézet olyan rendezvényeket fogadott be vagy szervezett, amelyek számos látogatót vonzottak. A város által fenntartott Művészetek Házának tárlatai szintén a nagyközönség részére nyitották meg kapuikat. Elképzeléseink szerint a kiállítások mellett más, a várba látogatókat vonzó programokat is kell majd szervezniük.

Számunkra a vár Veszprém lelke. Nem szabad megelégednünk azzal, hogy csodálatos épületegyüttessel rendelkezünk, ki is kell használni ezt az építészeti adottságot, meg kell tölteni tartalommal. Ezért nagy örömmel és várakozással figyeljük a város, a megye és az egyház közös munkálkodását ebben az ügyben.

Porga Gyula alpolgármester
FIDESZ”

Rovat: