A káposzta posztja

- savanyú káposzta otthonra -

A közhiedelemmel ellentétben nem a tabletták sokasága, hanem a savanyú káposzta télen a legfontosabb és legolcsóbb C-vitamin forrásunk, természetesen csak akkor, ha nyersen is esszük!

Tavaly egy kollégám rendelt egy káposztasavanyító edényt a kedvenc őrségi fazekasunktól , de elszerződött, és mire leszállították, nem volt itt, jobb híján átvettem én. Egy éve nézegetem az edényt, hol időhiány, hol pénzhiány, hol kedvhiány volt az oka hogy maradtam a nézegetésnél. De tegnap végre megtört a jég: vásároltam vagy 15 kg káposztát, fűszereket, és beáztattam az edényt – jobb híján a kádban! (Mivel az egy háztartásra eső ilyen edények száma igen alacsony, ezért savanyító edény hiányában ajánlom EZT az oldalt, ahol megfelelő útmutatást kaphat a savanyítani szándékozó polgár és polgárnő!)

Néhány szót a savanyú káposztáról:

1. A savanyú káposztában – és annak levelében (a joghurthoz hasonlóan) – jelentős mennyiségű élő tejsavbaktérium van, amely az emésztőrendszerben elpusztítja a rothadást előidéző baktériumokat. Ezáltal a helytelen táplálkozásból eredő méregképződés leáll, és a vér fokozatosan megtisztul. Nesze neked BiffiduszEszenzisz!

2. A savanyú káposzta magas rosttartalma megszünteti a bélrenyheséget, ami a bélrendszerben felgyülemlett káros anyagok gyakori kiürítését, és a szervezet további méregtelenítését eredményezi. Nesze neked AktimelRegulárisz!

3. A vér és az emésztőrendszer fokozatos tisztulása a szervezetre gyakorolt jótékony hatáson túlmenően tisztítja a bőrt is. A szervezet méregtelenítése a ráncosodásnak indult bőrt felfrissíti, és üdévé, feszessé teszi. A savanyú káposzta leve kozmetikai célokra is kiváló, mert a zsírréteg feloldásán kívül vitaminokkal és enzimekkel táplálja a bőrpórusokat, eltünteti a pattanásokat, tejsavtartalma pedig fertőtleníti és finomítja a bőrt. Nesze neked LaboratoárGárnijé meg Loreál!

4. A legújabb kutatási eredmények szerint a savanyú káposzta magas C-vitamin és tejsavtartalma a szexuális potenciát is növeli. Nesze neked Viagra!

No de.

A káposztát bizony le kéne gyalulni, amihez nekem annyi kedvem van, mint jegesmacinak a szaunához. Viszont van egy helyes sokezerwattos konyhai robotgépem, ami gyalul is…

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a fűszerezés, ami ugyebár ízlés dolga, de nagyjából 5 kg káposztához kell 10 dkg só, egy marék szemesbors, fél marék köménymag, fél marék koriándermag, 5–7 babérlevél, kis darabka tormagyökér. De itt legyünk szabadok! Ne felejtsük el a birsalmát, a szegfűborsot, a kaprot, a csombort sem. Variáljuk ki a saját ízünket! És ne feledjük: nem minden só egyformán sós! Használjunk olyan sót, amit ismerünk, tudjuk mennyire sós, különben kellemetlen meglepetések elé nézhetünk. A kősó általában sósabb, mint a tengeri, meg ilyesmi…

No.

A beáztatott edénybe a legyalult káposztát szorosan beletömjük. Annyi forralt meleg vizet öntünk rá, hogy ellepje – 1 ujjnyi víz mindig legyen a tetején, és a cserép vízzárója mindig legyen tele vízzel (ezt kétnaponta ellenőrizzük!). Most ráhelyezzük a tetejét, amit szintén beáztattunk.

Az edényt pár napig melegebb helyen tároljuk, míg elindul az erjedés, majd hűvösebb helyre tesszük. Kb. két hét múlva elkészül a saját, savanyított káposztánk!

Rovat: