Mi legyen a Rajk-féle ’56-os emlékművel?

- politikai vélemény-körkép -

A Veszprém Index 2007 őszén elindítja új rovatát (a Politikai Arénát), melyben minden hónapban egy-egy aktuális közéleti témáról kérdezzük e-mailben a helyi pártokat és azok képviselőit. Októberi kérdésünk: Ön (az Önök pártja) hogyan oldaná meg az 1956-os Rajk-féle veszprémi emlékmű problémáját? A kérdést minden veszprémi párthoz eljuttattuk, sajnos nem mindenhonnan kaptunk visszajelzést, a beérkezett válaszokat változtatás nélkül hozzuk le.

„Az Index ezt a kérdést tette fel: Ön (az Önök pártja) hogyan oldaná meg az 1956-os Rajk-féle veszprémi emlékmű kérdését?

Én azonban úgy gondolom, hogy nincs Rajk-féle ’56-os emlékmű, sem másmilyen. Éppen ez az, ami a legnagyobb probléma. Sikerült Veszprémnek elérnie, hogy a forradalom 50. évfordulóján nem állt egyetlen olyan emlékmű sem a városban, amelyik méltó helyszíne és dísze lehetett volna az ünnepnek, a megemlékezésnek.

Amit a Színházkertben látunk az nem más, mint egy ígéretes, de félig sem kész alkotás. Pontosan olyan látványt nyújt, mint a most épülő többfunkciós rendezvénycsarnok (korábban sportcsarnok néven): építésközi nyers és kimunkálatlan torzó.

Nem véletlenül hozom ezt a párhuzamot, hiszen hosszú hónapokra megállt a csarnok építése, jó ideig a sorsa is kérdéses volt. Aztán végül mégiscsak megszerezhetővé váltak a szükséges engedélyek, mégiscsak sikerült a beruházáshoz pénzügyi konstrukciót illeszteni, az építkezés jelenleg is folyik. A tét pénzügyi és politikai értelemben is igen nagy volt, a városvezetés érdekelt volt a helyzet megoldásában.

Vajon most kisebb a tét? Pénzügyi értelemben egészen biztosan.
A Polgármester úr javaslata szerint a félig kész emlékművet el kell dugni Veszprém hátsóudvarába, a Barátság parkba. Azt, hogy mit gondolnak erről a legnagyobb lakótelepen élők, csak utólag, a döntést követően hónapokkal, lakossági fórum keretében kérdezi a város vezetése. „Önöknek jó lesz egy félig kész emlékmű” – hangzik talán, de ilyen előzmények után vajon kérdő vagy kijelentő mondatként fogalmazódik meg? Nem kis tétje van ennek a mondatnak, hiszen, ha kérdés, akkor a válasz függvényében akár felül is kell írni egy korábbi döntést. Ha kijelentésként hangzanak el ezek a szavak, az is megkérdőjelezi sokak korábbi döntésének helyességét.

Van jó megoldás! Be kell fejezni a színházkerti emlékművet olyan formában és kivitelben, mint amilyennek megálmodta az alkotó, s amivel mások elé került a pályázati versenyben. Neki teljesítenie kell, amit vállalt, és Veszprémnek is az ehhez szükséges feltételeket. Aki találkozott a Rajk-féle emlékmű számítógépes látványtervével, az tudja, hogy a vízfelületek segítségével egyedülállóan átalakított területen egy modern, európai mércével is büszkeségre okot adó alkotás jöhetne létre. Olyan, ami szimbólumként, emlékjelként és funkcióval felruházott, a szabadidő eltöltésének helyszíneként működő alkotásként is megállja a helyét.

Úgy hiszem, hogy minden más megoldás Veszprém szégyenére válik.”

Wéber László
a Szövetség Veszprémért képviselője,
a Liberális Frakció tagja

Rovat: