Utazzon vonattal a Kóka!

- ami személyszállítás kapcsán, címén folyik, az bűnözés -

Hétvégén volt „szerencsém” vonattal hazautazni Pestről. Amit a Déli pályaudvaron és a gyorsnak csúfolt vonaton tapasztaltam, az egyenesen felháborító. Egy biztos, ez nem szolgáltatás, hanem túlélőtúra, amiért sajnos még fizetni is kell.

Legtöbben már megfordultak a Déli pályaudvar szocreál „vasútpalotájában”, ahol a húgyszag, a lejmoló hontalanok hada mellett a szemét, a piszok „gondoskodik” az utasok komfortérzetéről. Egyfajta szociokirándulásnak első osztályú a helyszín. A gond az, hogy hozzám hasonlóan sokan utazni akarnak innen, vagy utazni kényszerülnek. Ehhez pedig jegyre van szükség. Ennek megszerzése pénteken nem olyan egyszerű, elég időigényes, annak ellenére, hogy a pénztárablakok többsége üzemel. A probléma, hogy sokkal több utas van, mint kiszolgáló személyzet (akik maguk is – és nem akarom bántani őket, minden elismerésem a munkájuké – a cégükhöz hasonlón lefáradt, megfáradt képet tükröznek).

A jegyet aztán ellenőriztetnünk kell a vonatokat és a pályaudvar egyéb részét elválasztó fémkerítés kapuinál. Ezzel semmi gondom, értem, a bliccelők ellen van. De akkor már legyen igényes, ne érezzem magam az auschwitzi láger érkező-peronján, mert olyannak tűnik, mint egy szögesdrót. Az őrt állók pedig nem különböznek a pályaudvar (ős)lakóitól. Sajnos.

A vasúti kocsi maga a „csoda”. Nem értem meg, hogyan lehet egy gyors vonat ilyen retkes, az első osztály ablakából szinte nem látni ki a piszoktól, a karcolástól. A másodosztály ennél sokkal kidolgozottabb, sokkal retkesebb. Ez még semmi, hiszen hely sincs. Később kiderül, egy kocsival kevesebbet akasztottak a mozdonyra. Lehet utazni a folyóson, a WC előtt – nem is olyan rossz, ha hiszik, ha nem, még ott volt a legjobb a légkör.

És mindezért fizetni kell! Egy embernek 50%-os kedvezménnyel 880 Ft Pesttől Veszprémig 2. osztályon.

Elgondolkodtam, hol van már a boldog békeidő, amikor vasúton jó volt utazni, mert kényelmes, mert olcsó volt. Amikor még a vasúti restiben lehetett vacsorázni, inni egy jó sört. Elgondolkodtam, tényleg ez az út visz minket Európába? Ez az a vasúti reform, ami előrevisz minket? Miért viseljük ezt el?

Rovat: