Baromi meleg van

- buzikról és melegekről -

Baromi meleg van. Meleg napok. Melegek. Nincs is semmi baj velük, csak meg kell szokni őket. Mint mindent, ami szokatlan, pontosabban nem általános. Az ember már csak ilyen. Gondolkodása szabálykövető és sablonos. Adottság. Nem is az a gond, ha egy nagyon szimpatikus közéleti meleg ember felfedi a magánéletét, hanem az, ha ezt akkor teszi, amikor semmi értelme. Mert ha akkor tenné, ha a másságáért támadnák, akkor megérteném. Akkor közügy volna.

Hiszen kit zavarhat az, hogy valaki kit szeret és hogyan? Mi köze bárkinek a másik szerelméhez, mégha az homoszexuális is? Senkinek semmi köze hozzá mindaddig, ameddig közügyet nem csinálnak belőle, pl. politikait. Csakazértis. Látszatot, vakítást, vetítést.

Hamis kép volna azt hinni, hogy az emberek a másságot, bármilyen jellegű is legyen, ne utálnák. Csak a toleranciaszint növelhető. De nem fesztiválokkal és provokációkkal. Nem üdvrivalgással és éljenzéssel. Nem annak örülünk, ha valaki elveszíti a karját, hanem annak, ha nélküle is boldog, emberi életet tud élni. De ez az öröm csendes és visszahúzódó. Emiatt aztán sokkal több a buzi, mint a meleg. Az a sok heteroszexuális érdekbuzi, aki bárkivel lefekszik a pénzért, testi kontaktus nélkül.

Várnai László

Rovat: