Olvass, vaze’!

Könyvhét a Kossuth utcán

Egy hölgy méltatlankodva elviharzott, amikor a rögtönzött utcai kvízműsorban a konferansz pazar iróniával azt kérdezte két tudatlan tizenévestől, vajon szerintük David Beckam is szerepel-e a Rómeó és Júliában. Mindenki másnak vélhetően tetszett az utóbbi évtized legjobb veszprémi Könyvhete.

A szervezők ugyanis jól döntöttek, amikor az eddigi helyszín, a kissé elszigetelt színházkert helyett a belváros legforgalmasabb pontjára telepítették a könyvsátrakat. Ugyancsak remek szervezésről tanúskodott, hogy a város csaknem valamennyi könyvesboltját sikerült az utcára csábítaniuk. Szombaton ugyan már csillapult a kitelepülési kedv, de csütörtökön és pénteken minden nomád könyves nagy erőkkel rohanta le a sétálóutca gyanútlan emberét.

A kiváló atmoszférát közismert nevek színesítették. A csütörtöki megnyitón részt vett Lator László és Tőzsér Árpád, a Vár Ucca standjánál Fenyvesi Ottó fogadta az érdeklődőket, Praznovszky Mihály, a megyei könyvtár igazgatója Kelecsényi László irodalomtörténésszel beszélgetett. Dedikált többek közt az íróvá serdült csinibaba Tisza Kata, a politikusfeleség és háziasszony Lévai Anikó, valamint a neves író, Kornis Mihály, aki Egy csecsemő emlékiratai című új kötetével várta olvasóit.

Közben persze elhangzottak az ilyenkor ismert kötelező sablonok, miszerint többet kellene olvasnunk, csak éppen idő és pénz hiányzik hozzá. Igazi könyvheti hangulat kerekedett tehát, amely a napos idő, a remek fellépő zenészek, az izgalmas vendégek és a rengeteg könyv mellett elsősorban Vető Péter konferansznak köszönhető, aki reggeltől napnyugtáig mikrofonnal kezében szórakoztatta az arra járó közönséget, járta a sátrakat, ingyenreklámmal kedveskedett a pavilonoknak, és beszélgetett az íróvendégekkel. Így kell csinálni ezt, fáradhatatlanul, profin és intelligensen. Kijelenthető, hogy ezúttal emlékezetes könyvheti programmal lettek gazdagabbak – házigazdánk szavával élve – a várostársak. Az eseményen természetesen az Illegál Kommandó is megjelent.

Rovat: