Gonosz litván kannibálok

Gondolatok a Hannibál ébredése című filmről

Azt már A bárányok hallgatnakból tudhatjuk, hogy Hannibal Lecter, a pszichopata kannibál Litvániából származik és igazi ínyenc, arról pedig a Hannibal-ból értesülhettünk, hogy az eredetileg pszichiáter sorozatgyilkos szeretni is képes, sőt a doktor alakjával találkozhattunk – igaz, sajnos csak mellékalakként – az Embervadász és A Vörös Sárkány című thrillerekben is.

A Hannibál kalandjait bemutató legújabb filmben pedig arról értesülhetünk, miért lett ilyen a főhős, azaz miért vált korunk egyik legvérengzőbb sorozatgyilkosává. A II. világháború idején a ködös, kissé talán misztikus Litvániába vezet utunk, ahol az arisztokrata Lecter család él kastélyában. Menekülniük kell a német megszállók elől, megbújnak a nyári lakban. Ezután a szülők harcok áldozatai lesznek, így a kis Hannibálnak egyedül kell húgáról, Mischáról gondoskodnia. A németekkel lepaktáló, majd őket is eláruló, fosztogató litvánok törnek rájuk, és együtt vészelik át a háború végnapjait. A válogatott ocsmányfejű gonosz északkelet-európaiak élelem hiányában más választás nem lévén kannibalizmusra kényszerülnek: megölik, majd megfőzik és megeszik a kis Mischát… Hannibált az orosz felmentő seregek veszik gondjaikba. Snitt, kilenc évet ugrunk: Hannibál családja egykori kastélyában él állami gondozottként, rémálmok gyötrik. Párizsba szökik nagybátyjához, ám az már nem él, csak gyönyörű japán felesége, Lady Murasaki (Gong Li). Orvosi egyetemre jelentkezik, ám rémálmai továbbra is gyötrik, így elhatározza: megkeresi húga gyilkosait, és bosszút áll. Meg is teszi. Erről szól a film dióhéjban.

Anthony Hopkins nem szerepel a filmben, (nehéz lett volna fiatallá maszkírozni) így Gaspard Ulliel játssza a fiatal Hannibált. A nyilván sikeres, vagy hamarosan sikeressé váló sármos szépfiú nagyon ördögien tud nézni és mosolyogni, és kiugró állkapcsa miatt remekül áll neki a véres pofa. Nehéz dolga van az alakítással, mert igazából a filmben csak az nem derül ki, hogy miért lesz Hannibál emberevő, aki később már csak élvezetből gyilkol – mert ebben az élete korai szakaszát bemutató részben csak bosszúból öl, és aztán falatozik áldozataiból, egy kis orcát eszik, mert annak idején a gonosz litván katonák csorgó nyállal csipdesték az ő és Mischa kis pofiját. Tehát ezt a részt figyelembe véve – bosszúja végeztével – akár normálissá is válhatna Hannibál Lecter. Ennyit a mű lényegi mondaniválójáról, hogy állítólag választ ad a nagy miértre, miféle gyermekkori trauma által válik az ember sorozatgyilkos kannibállá.

Egészen tipikus klisékkel operál a film, melyet egyébként most először az eredeti Hannibál könyveket író Thomas Harris adaptált a vászonra. Sötét, ködös Litvánia (később szovjet megszállás alatt) – honnan máshonnan is származhatna egy leendő kannibál? Hasonlít ez az amerikai hozzáállás a pár éve bemutatott Motel (Hostel) című filmhez, melyben egy Pozsony mellett működő motelbe vezet a főhősök sorsa, ám a várt szórakozás helyett legtöbben az életükkel fizetnek az emberölésre berendezett milliomos-szórakoztató centrumban. Hiába, az USÁ-ban élők számára (Észak-, Közép-) Kelet-Európa még hosszú évtizedekig gonosz, elmaradott, barbár tartomány marad, főleg, ha még filmjeikben is ezzel etetik saját magukat.

A másik nagy klisé a filmben, hogy miért kell minden traumán átesett, árva (3. klisé), arisztokrata, de kisemmizett (4. klisé) fiúnak harcművészetet tanulni? Véletlenül van egy japán nagybácsi-feleség, aki véletlenül szamuráj (nem eldönthető, hogy tulajdonképpen mi, de egy bálványnak áldoz otthon), és remekül ért a kardforgatáshoz, így felkészíti a fiút a jövendő bosszúállásra. Ráadásul egymásba is szeretnek a nővel, de látva végső kegyetlenkedéseit, Lady Murasaki szakít vele.

Peter Webber filmje egyébként mindezen gyarlóságokat leszámítva nézhető, a sötét Litvániát bemutató gyermekkor képei még meg is ragadnak az emberben, hiszen hatásosak, és azért némi sztereotípia mindenkiben él a kegyetlen északi emberekről, akik a háborúban még kegyetlenebbek. (A helyzet annyiban változott az előző évtizedekhez képest, hogy már nem az orosz katonák a gonoszok, hanem a kevésbé ismert népek. Mikor készül már a gonosz magyarokról is valami jó kis amcsi film?)

Rovat: