Három könyv, amit el kell olvasnod

– mielőtt meghalsz

Még alig ocsúdtunk fel a karácsonyi szövegdömpingből, februártól ismét ontja új kiadványait a könyvpiac. Ezúttal három olyan kötetről muszáj feltétlenül beszélnünk, amelyeket egy magára valamit is adó kultúrafogyasztónak illik megvásárolnia és elolvasnia.

Az angol kiadású 1001 film, amelyet látnod kell, mielőtt meghalsz mintájára Bori Erzsébet és Turcsányi Sándor szerkesztésében megjelent a 303 magyar film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című kitűnő kiadvány. A kötet időrendben sorolja fel a legfontosabb magyar filmeket, az 1916-os „Az obsitos”-tól a 2005-ös „Herminamező – Szellemjárás”-ig. Szinte minden filmhez színes fotóillusztráció tartozik. Ha úgy tetszik, a posztmodern eklektika jegyében került itt egymás mellé művészfilm és tévészéria, veretes remekmű és könnyű darab, a történelmi és nemzeti önismeretet emelő dokumentumfilm és szerencsésen letűnt korokat fényező zenés-táncos agitka. Gyerekkori kedvencek, fiatalságunk meghatározó mozgóképei, tisztelgés nagy alkotók előtt s az ifjú titánok munkái, akik már javában dolgoznak a magyar film fényes jövőjén. Akár kedvenc magyar filmjeiről szeretne többet megtudni, akár azt szeretné eldönteni, mit nézzen meg este, ez a kötet nélkülözhetetlen olvasmánynak fog bizonyulni. Bármely oldalon is üti fel a könyvet, talál néhány olyan részletet, amelyek egész biztosan meg fogják lepni.

Ugyancsak hiánypótló kötet a Parti Nagy Lajos által kreált személy, Sárbogárdi Jolán örökbecsű lektűrparódia-remekművének új kiadása, A test angyala. A kötet ajánlója szerint: „Sárbogárdi Jolán beírta magát a magyar irodalomtörténetbe. Igaz, némi segítségre is szüksége volt ehhez, s ezt a segítséget nem akárkitől kapta. Parti Nagy Lajos hajlandó volt őt meghallgatni, instrukciókkal ellátni, sőt írói pályáját egyengetni. Kettejük közös erőfeszítéseiből fergeteges „habszódia” született. Mint tudjuk, a mondandó végső formába öntése végül az író felelőssége, így hát ne csodálkozzunk azon, hogy Sárbogárdi Jolán szövege itt-ott hagy némi kívánnivalót maga után a mondatszerkesztést, a stilisztikát és a helyesírást illetően. A romantikus alkatú írónőt ugyanis úgy elragadta Margittay Edina és Balajthy Dénes fiatal tévérendező szerelme, hogy „olykor” minden szabályt felrúgva kizárólag a szerelmi szálak szövögetésére fordított figyelmet. Az eredmény nem is maradt el. És hogy hol járt a kiadói szerkesztők és korrektorok esze, miközben a könyvön dolgoztak? Elmélázhattak volna a nyelv korlátlan lehetőségein és az emberi szív rejtelmein, ha nem kellett volna percenként a hasukat fogniuk a röhögéstől. Így fordulhatott elő, hogy ebben a könyvben minden, de minden úgy maradt, ahogyan az író akarta”. Sárbogárdi Jolán, alias Parti Nagy Lajos.

Egy második világháborús történettel, a Meztelenek és holtakkal – sokak szemében a valaha volt legjobb háborús regénnyel – indult
Norman Mailer nagyszabású írói pályája, s most új könyvét tarthatja a magyar olvasó kezében. Két emberöltő, káprázatos mesterművek, látványos magánélet, nagy bukások és harsány sikerek után az agg mesternél a második világháborút kiváltó rettenet a téma újra, és az az eszelős megszállott, aki az emberiségre szabadította a gonoszt: Adolf Hitler. Új könyve, amely Várkastély a vadonban címmel jelent meg a napokban, azt a kérdést vizsgálja, ki volt Ő? Honnan jött? Miből ered gyűlölete, mely elárasztotta a Földet? Miféle rontó varázs tette a világtörténelem legdémonikusabb figurájává? Személyét ma is döbbenettel vegyes kíváncsiság veszi körül, könyvtárakat töltenek meg a kérdések, a tudós elemzések, a találgatások. Norman Mailer a kutatómunkát regénye narrátorára, az első pillantásra is elég sátáni SS-hírszerzőre, Dietrichre bízza. És Dietrich megszállottan veti bele magát a Schicklgruber-Hiedler család száz esztendejének történetébe. Rejtelmes vagy rossz hírű, akarnok vagy bujaságban megrögzött felmenők vérfertőző kazalalji nászából – lázas verziók szerint egy tizenkilenc éves zsidó kófic fattyaként – jön a világra a kis Adolf, hogy szennyben-gennyben, sárban-ürülékben, állatkínzásban és gyerek-terrorizálásban cseperedjen a nagy célra. A valóságból és rafinált regényírói fogásokból szőtt, lebilincselően elborzasztó történet fölött végig egy pokoli titok lebeg. A Sátán titka.

Megrendeli? Itt megteheti!

Rovat: