Könyvek karácsonyra – 2. rész

- a Libri polcairól -

Most már tényleg mindjárt itt a karácsony, megszaporodtak az új könyvek. Izgalmas regények, ünnepi kiadványok, szép albumok és remek szakácskönyvek várnak az olvasóra. Íme, most ismét egy kis ízelítő a veszprémi Libri könyvesbolt újdonságaiból.

Az e heti ajánlót egy olyan könyvvel kell kezdenem, amely ugyan nem kimondottan a karácsonyi lélekszépülést szolgálja, ám megjelenése mégis fontos lehet az igényes olvasók számára. Thomas Bernhard eddig kiadatlan, Megzavarodás című regényéről van szó. A regény elbeszélője, egy stájerországi bányamérnök-növendék levélben nővére öngyilkossági kísérletéről és anyjuk haláláról faggatja apját, a járási orvost, aki válaszként elviszi őt magával beteglátogatásaira. Apa és fiú közös utazása a betegségek és perverziók tarka tárházán át emelkedik földrajzilag is egyre magasabbra – testi sértéssel és gyilkossággal, filozofikus fejfájással, haldoklással, cukorbajjal, vérfertőzéssel és kóros magánnyal, szexuális-szellemi eltévelyedéssel, csonkulással és rothadással szembesülünk, mígnem eljutunk a „csúcsig”, a megalomániás-rögeszmés Saurau herceg egyetlen lélegzetre előadott, bő százoldalas monológjáig. A herceg hochgobernitzi várában a külvilágtól elvonulva él, és kiteljesedő tébolyában színháznak látja a világot, ahol minden kulturális hagyomány értelmét vesztett komédiává korcsosult, az élet pedig visszavonhatatlanul „eltudományosodott”, áttekinthetetlen „szám-, jel-, kód- és természetlabirintussᔠvált. Körkörösen kifejtett gondolatmenetei a természet bomlási folyamatát szemléltető árvízi katasztrófáról, apja öngyilkosságáról vagy azzal kapcsolatos álmáról, hogy saját fia az egész családi vagyont meg fogja semmisíteni örvényként hatnak, és ellenállhatatlan erővel sodorják magukkal az olvasót. Thomas Bernhard második regénye 1967-ben látott napvilágot, és a kritika azonnal fölismerte korszakos jelentőségét; Peter Handke az új osztrák próza legfontosabb dokumentumaként üdvözölte. A magyar kiadás csaknem negyvenéves hiányt pótol.

Egy másik kötethez is személyesen kötődve, operarajongóként ajánlom minden olvasó figyelmébe a most megjelent Opera című óriásalbumot, Batta András és még sok más szerkesztő munkatárs jóvoltából. Ez a mű a legnagyszerűbb és legösszetettebb színpadi műfaj átfogó és árnyalt bemutatására vállalkozik. Több mint 300 operát ismertet, miközben érinti a keletkezés történetét és körülményeit, megvilágítja a zenetörténetben releváns újításokat eredményező jellegzetességeket, megemlékezik jelentős bemutatókról és híres előadóművészekről. Nem feledkezik meg egyetlen fontos részletről sem – a karakterektől kezdve a jelenet- és előadásrészleteken át az ismert motívumokig és a legendás, népszerű dallamokig, amelyek kottarészleteit is közli. Terjedelmes függelékével, világos szerkezetével és sok száz illusztrációjával az Opera nélkülözhetetlen kézikönyv. Könnyen olvasható, lapozgatásra csábító, szép kötet. Nagyszerű ajándék a klasszikus és modern zenei színház régi és új barátainak.

Végezetül pedig egy amerikai, Nobel-díjas, színesbőrű írónő munkája. Először jelenik meg magyarul a regényeivel és esszéivel rendkívüli figyelmet kiváltó Toni Morrison első regénye, a Nagyonkék, amely a szeretetet és a szeretethiányt egyaránt kísérő fájdalom, a varázslatos meseszövés és az örvénylő költői fantázia remekműve. A szerző szülővárosában, az ohiói Lorainben játszódó történet egy áldozattá váló tizenegy éves fekete kislány, Pecola Breedlove sorsát beszéli el. Pecola azért imádkozik, hogy kék szeme legyen, mert így ő is éppolyan szép és szeretetre méltó lesz, mint a sok-sok szőke, kék szemű, filmvászonra illő, fehér amerikai kislány. 1941 baljós őszén, amikor a városka kertjeiben nem bújik elő a bársonyvirág, Pecola élete sem tud szárba szökkenni; fájdalmas és borzalmas pusztítással járó fordulatot vesz. Hogy tölti ki egy gyerek szívét a félelem és a magány? Hogyan lesz tragédia abból, hogy egy vágy beteljesül; erről szól a Nagyonkék, Toni Morrison és egyben az amerikai irodalom egyik kiemelkedő alkotása.

Megrendeli? Itt megteheti!

Rovat: