Könyvek karácsonyra - 1. rész

- a Libri polcairól -

Az év maradékában, karácsony felé poroszkálva, ismét új könyvek lepik el a boltokat. Izgalmas regények, ünnepi kiadványok, szép albumok és remek szakácskönyvek várnak az olvasóra. Íme, egy kis ízelítő a veszprémi Libri könyvesbolt újdonságaiból.

Az év egyik kiemelkedő irodalmi eseménye Parti Nagy Lajos A fagyott kutya lába című régóta várt, új kötetének megjelenése. Az elmúlt tíz év novelláit bemutató kötet grammatikai terében kirajzolódó világ különös feszültséget teremt az olvasóban. Egyrészt megörvendezteti a nyelvben megbújó lehetőségek végletekig feszítésével és az új jelentésű szóösszetételekkel, másrészt szembesíti azokkal a mélyen tragikus mindennapi tapasztalatokkal, amelyekben mindannyian élni kényszerülünk. E kötet címadó novellájából készült a 37. Magyar Filmszemle fődíjas filmje, a Taxidermia.

Ugyancsak ínyencfalat Faludy György és Faludy Zsuzsa közös kötete A forradalom emlékezete címmel. A kötet, mely 1956 félszázados évfordulójának állít emléket, Faludy György közéleti témájú publikációinak és nemegyszer nyersen őszinte lírájának ötvözete. A gyűjteményt a szerző második feleségének, Faludy Zsuzsának az írásai teszik teljessé. Ez a kötet az utolsó, melyet a történelem viharai közepette humanista elveihez mindvégig rendületlenül hű költő-író-műfordító még életében állított össze.

Öt év után, hetvenedik születésnapjára új könyvvel jelentkezett a magyar spirituális irodalom legnépszerűbb mestere, Müller Péter. A Szeretetkönyv továbbvisz a sorsproblémák, az önmegértés és a másik ember megértésének útján. Amolyan beszélgetőtárs. Ismeri a kérdéseinket, vívódásainkat. Az író tudja, hogy amikor a nő-férfi kapcsolatról, a szexualitásról, az anya-gyerek viszony nehézségeiről, az Istenszeretetről, a magány feloldásáról, szeretteink elvesztéséről faggatjuk, ezek a kérdések igazából mindig a szeretet egyetlen, legnagyobb kérdésére vezethetők vissza. Szerinte minden gondunk mögött igazából ez az egyetlen szó rejlik.

Fontos hír a konyha rajongóinak: megjelent Stahl Judit új szakácskönyve, Végre otthon! címmel. Régóta várt új könyvében az egykori Tények asszonya azokat a kedvenc receptjeit gyűjtötte csokorba, amelyek családi ebédek, baráti találkozók, vagy épp ünnepi összejövetelek asztalaira valók. Ahogy Judit fogalmazza, ezek mind-mind olyan ételek, amelyekre jó hazajönni. Olvasói mégse csupán otthon ülésre készüljenek, hanem izgalmas, gyakran szórakoztató, és mindig nagyon jó ízű utazásra is. Tájakon és korokon, vidéki konyhákon és háromcsillagos séfek titkain át vezet az út, olyan megállókkal, mint a tartalmas toszkán bableves, a klasszikus francia hagymaleves, vagy az ünnepi ínyencségnek számító skandináv pácolt lazac. Megismerhetjük, hogyan született meg a mindössze bő fél óra alatt elkészíthető narancsos kacsamell receptje, vagy hogy mi teszi igazán finommá Fridi sztrapacskáját. A konyhai kezdők a 10 perces eperparféval vagy épp a nutellás habtortával igazi sikereket gyűjthetnek újabb kalandokra, a rutinosabbaknak a tealevélen füstölt malac vagy a tökéletes rántotta elkészítése hozhat új felfedezéseket. Az édességrajongók biztosan szívesen elidőznek majd a tiramisunál vagy a fehér csokis süteménynél, a kevés idővel rendelkezők pedig hálásak lesznek a tárkonyos-gombás harcsa vagy a bazsalikomos tésztasaláta receptjéért. Ahány oldal, annyi meglepetést tartogat a Végre otthon! Valami azonban sosem változik: Stahl Judit praktikus szemlélete. Ki gondolná például, hogy az ünnepre szánt ételek – a fűszeres báránysülttől a gesztenyés sült pulykán át a mézes-mustáros sült sonkáig – mind-mind részben vagy egészben előre elkészíthetők, hogy aznap alig kelljen időt tölteni a konyhában? Mondanunk sem kell, a leírások pontosak és jól követhetők, garantálva a sikert bárkinek, aki fakanalat ragad. Stahl Judit óriási sikerű szakácskönyvei és televíziós főzőműsora új hangot hoztak a magyar gasztronómiába. Gyors, praktikus és izgalmas receptjei rövid idő alatt több százezres rajongótábort szereztek számára. Ez a pazar fotókkal illusztrált új kötet nem csupán pompás receptek gazdag tárháza, de egyúttal személyes történetekkel átszőtt, letehetetlen gasztronómiai beszámoló is.

Persze, a gyerekek sem maradhatnak olvasnivaló nélkül. Itt van az új és egyben befejező, hetedik Narnia-kötet A végső ütközet címmel. A Narnia Krónikái a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű. Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban.

Megrendeli? Itt megteheti.

Rovat: