Játszótérré vált a Cholnoky út

Megkönnyítette az átkelést az Autómentes-nap

Teljes útlezárás, több száz diák, ismeretterjesztő előadások, szórakoztató programok, ingyen alma, zsemle, tej, valamint ajándékok. Az elmúlt hét péntekén Autómentes napot tartottak a Cholnoky úton.

Az Európai Mobilitási Hetet 2002 óta minden év szeptember 16. és 22. között rendezik meg Magyarországon, ennek utolsó napja hagyományosan Autómentes-nap, amit először 1998-ban tartottak meg Franciaországban. A kezdeményezés kiváló alkalom arra, hogy a bekapcsolódó települések kimutassák, hogyan viszonyulnak a környezetvédelmi kérdésekhez.

2005-ben a Munkácsy út adott helyet a rendezvénynek, idén pedig a Cholnoky út vált egy napra kipufogógáz-mentessé a városüzemeltetési iroda szervezésében. A környező iskolákból több száz diák élvezte, hogy zavartalanul futkározhat keresztbe a város egyik legforgalmasabb utcáján, kényelmesen leülhet a szénabálákra, elfogyaszthatja reggelijét.

Egy néhány hónapos gyermekét az ölében tartó apuka megjegyezte, hosszú idő után először tudott úgy átjönni a belső-körgyűrűhöz tartozó útszakaszon, hogy nem kellett az életét veszélyeztetnie, de több kisgyermekes szülő is kiélvezte a rendkívüli lehetőséget, tiszta levegőben, biztonsággal sétálhatott a Cholnokyn.

Számos szervezet várta az érdeklődő ifjúságot, akik egyebek mellett a Magyar Vöröskereszt, a Katasztrófavédelem, az Európai Információs Pont munkájába tekinthettek bele, figyelhették a levegő szennyezettségét a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség veszprémi mérőállomásának mérőautójában, illetve óriás-társasjátékokkal játszhattak a Megyei Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda jóvoltából, valamint környezetvédelmi kisfilmek megtekintésére is sor kerülhetett.

A reggeli tornát követően a támogatók jóvoltából almával, zsemlével vagy éppen tejjel csillapíthatták éhségüket a jelenlévők. Közben kikerültek a korábban meghirdetett rajzpályázat művei, illetve aszfaltra, fehér lapra vetíthették ki gondolataikat a fiatalok az Autómentes-nappal, az éghajlatváltozással kapcsolatban. Az egyik legnagyobb sikert az Ifjúsági Iroda sátra és az alatta található óriásjátékok aratták, de nagy figyelmet kapott a helyszínre vontatott busz befestése is, amin szintén a rendezvénnyel kapcsolatos üzeneteknek biztosítottak helyet.

A kerékpárral érkezők járműveit a helyszínen díjtalanul átvizsgálták, de több kerékkel is érkeztek – a gördeszkások, a görkorisok is alternatívát mutattak az autósoknak. A nap végén a sportvetélkedő legügyesebbike és a különböző kérdőívet kitöltők között négy darab kerékpárt sorsoltak ki, de senki sem távozott üres kézzel.

Arra nincs garancia, hogy a jövőben minden jelenlévő messzire elkerüli az autókat, de talán jó pár diákban tudatosult, hogy óvják környezetüketRovat: