Egy utópia, 42 német novella – és a tankönyvszezon

- őszi könyvhullám a Libriben -

Az év utolsó hónapjaiban minden eddiginél nagyobb választékban ömlenek majd a boltokba a könyvek. Ezúttal egy remek cseh regényt, a német novellisztika antológiáját és tankönyves akciókat ajánl a Libri.

Élnek az emberben bizonyos sztereotípiák a cseh irodalommal kapcsolatban. Van nekik például Svejkjük és Hrabaljuk, ami a fekete humort és a prágai sörszentélyek mitológiáját szolgáltatja lelkes olvasóinak. Patrik Ouredník, A megfelelő pillanat, 1855 című könyv szerzője is cseh, művében azonban szinte nyomát sem találjuk a gyakran felszínesen értelmezett bohémia jegyeinek. Ez a kötet ugyanis univerzális olvasmány, nemcsak abban az értelemben, hogy témája az egész emberiségről szól, de azért is, mert különös stílusa nem illeszthető be szigorúan semmiféle irodalmi kategóriába. Így volt ez már korábbi művével, a méltán világsikert aratott Europeanával is, most pedig egyszerre, egy időben itt van az új könyv cseh, francia és magyar földön, illetve nyelven is.

Ouredník most is a történelemmel foglalkozik. Legutóbb azt írta : „A történelem nem más, mint szakadatlan és alaktalan mozgás, ami semmit nem fejez ki, és minden csak fikció és szimuláció.” Most meg azt mondja: „Két és fél ezer éve tökéletesítgetik a tudomány emberei az elméleteiket, … s ígérgetnek egy jobb világot – a világ pedig egyre érthetetlenebb és fájdalmasabb… Háborúk, nyomor, zűrzavar és reménytelenség”. Ennek a felismerésnek a jegyében a könyv főhőse elhatározza, hogy egy új, anarchikus filozófiát szabadít a világra. Egy olyan világról álmodik, ahol az abszolút szabadság uralkodik, a szenvedélyek felszabadulhatnak, nincsen iskolakötelezettség és megszűnik a szerinte legsiralmasabb emberi tulajdonság: az engedelmesség. Célját tettek is követik: embereket toboroz egy dél-amerikai kísérleti kolónia létrehozására, amely megvalósítaná a földi Paradicsomot, a teljes egyenlőséget, mindenfajta didaktikus gesztus és politikai manipuláció nélkül.

Csakhogy a terv persze balul sül el, már az odavezető hajóúton kiderül, mennyire alkalmatlan az ember erre az utópikus létezésre. A bomlás a nyelvi korlátokkal kezdődik, majd félreértésekkel, vitákkal folytatódik, és a szabad szerelem terve sem teljesül be. Az emberi lény, úgy látszik, képtelen egy jobb világot teremteni a maga számára, az édenkert elveszett és nincs remény a visszavételére. Patrík Ouredník most is ugyanazt az utat járja be, mint az Europeanában: az emberiség múltját, jelenét és jövőjét sötétnek látja, s bár nem tud megoldást egyetlen problémára sem, az emberi természet és a történelmi mechanizmusok feltárásával sokat segíthet olvasójának a kiismerhetetlen világ megértésében.

De folytassuk valami vidámabbal. A Noran kiadó az utóbbi években remek könyvsorozatot indított el. Vaskos kötetekben foglalja össze egy-egy nemzet novellisztikáját. Az angol, francia, olasz és orosz antológiát most a Huszadik századi német novellák követte. Ez a kiadvány már csak azért is izgalmas csemege, mert szerintem a magyar olvasó vajmi kevéssé ismeri a 45 utáni német irodalmat. Na persze Thomas Mann, Böll és Hesse neve sokak számára ismerős lehet, de akadnak szép számmal itt olyan szerzők is, akiknek eddig alig jelent meg magyar nyelvű szövege. Úgymond hiánypótló válogatást kínál tehát, amelyben a klasszikus, közismert darabok mellett (Pl. Mann: Trisztán), eddig ismeretlen, de figyelemre méltó novellák kapnak helyet. A huszadik század második felében kibontakozó német szépirodalomból most Martin Walser, Alewander Kluge és Ernst Jünger kisprózáira hívnám fel a figyelmet. S ami nekem legalábbis a legdöbbenetesebb volt: Gottfried Benn, az ismert expresszionista és naturális lírájával (is) hírhedtté vált orvos-költő, Agyvelők című poétikus elbeszélése.

Végezetül pedig ne feledje az olvasó: itt a szeptember, kezdődik az iskola, ami azt jelenti, hogy nagyobb figyelem esik a tankönyvekre. A veszprémi Libri könyvesbolt most fokozottan fókuszál erre a tárgykörre, amit az is jelez, hogy számos akciós kedvezményt kínál olvasóinak, amelyeket különféle könyvkiadókkal közösen hirdet meg. Mindemellett megszaporodnak a nyelvkönyvek és az idegen nyelvű szépirodalom is. Kellemes tanulást és jó szórakozást a Libri könyveivel!

Keres és rendel? Itt megteheti: www.libri.hu

Rovat: