Nyaljunk, de csak fagylaltot!
Beküldte gasztronauta -
A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát. Mondhatnánk azt is, ők nyaltak először Majd a finomság a perzsák és az arabok közvetítésével eljutott a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítőként szolgáltatta fel a csaták előtt, de Néró császár volt a legnyalóbb, akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget
Sárgadinnyefagyi
Hozzávalók: 1 dl tej, 2 dl tejszín 30 dkg kimagozott és meghámozott sárgadinnye, 34 evőkanál méz, 1 citrom leve, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 3 cl rum, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só.
Elkészítés: A sárgadinnyedarabokat apróra vágjuk és betesszük a turmixpohárba. Hozzáadjuk a mézet, a citromlevet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót, majd a rumot is ráöntjük. Péppé zúzzuk, ezután a tejjel még tovább keverjük 1 percig. A tejszínből kemény habot verünk, és lazán összeforgatjuk a dinnyepéppel. A fagylaltmasszát beleöntjük a fagylaltgép tartályába, és megfagyasztjuk.
Valódi pisztáciafagylalt, a kedvenc kizárólag gazdagoknak, mert a pisztácia igen drága
Hozzávalók: 3 dl tej 2 dl tejszín, 10 dkg tisztított, natúr (sótlan) pisztáciamag, 1214 dkg porcukor, 1 evőkanál citromlé, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só.
Receptúra: A pisztáciát nagyon finomra daráljuk. A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a darált pisztáciát és a citromlevet. További 1 percig keverjük. A tejszínt is beleöntjük, ezután addig keverjük, amíg az egész egynemű, habos masszává nem válik. Ezután jöhet a gép
Vodkás-narancslé kása, ala Szása
Hozzávalók: 3,5 dl frissen csavart narancslé, fél dl jobbféle vodka, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors, ízlés szerint cukor (kb. egy evőkanálnyi).
Eme nemes összetevőket alaposan összekeverjük, és egy lapos tálban fagyasztjuk 5 órán keresztül oly módon, hogy negyedóránként villával átkeverjük alaposan.
Aki többet nyalna, annak LINK, vagy ajánlanám még Chilii blogját, ahol a manapság oly divatos joghurtalapú fagyik világába kaphat betekintést a nyalni vágyó nagyérdemű.