Nyaljunk, de csak fagylaltot!
Beküldte gasztronauta -
A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt ismerték a fagylalt korai változatát. Mondhatnánk azt is, ők nyaltak először Majd a finomság a perzsák és az arabok közvetítésével eljutott a Földközi-tenger menti országokba. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegei számára, Nagy Sándor élénkítőként szolgáltatta fel a csaták előtt, de Néró császár volt a legnyalóbb, akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, rózsavízzel, fahéjjal és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget.
A nyalás sokáig csak a fejedelmi udvarok kiváltsága volt, ám az 1700-as évek végén Párizsban már nyolcvanféle fagylalt és szorbet közül válogathatott a köznép is. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkor idejére tehető. Sissi királyné kedvenc fagylaltja az ibolya-ízű volt. A hosszú múltra visszatekintő hideg nyalat a jelenben is változatlanul őrzi népszerűségét a nyalakodók körében, nemrégen például tízmillió forintért vett fagylaltkészítő gépet a magyar honvédség a kecskeméti vadászrepülő pilóták részére (Népszabadság). Ezt csak úgy érdekességként mondom.
Bár a fagylaltgép bizonyult a leghaszontalanabb háztartási eszköznek legalábbis Nagy-Britanniában nem árt, ha vásárolunk egyet. (Itt még megjegyzem, hogy ugyanezen felmérés szerint a fondü-készlet az ezüstérmes, a bronzos a szobabicikli ) Csak a fagyigép segítségével tudjuk állandó kevergetés mellett lehűteni a legtöbb fajta fagyit. De ne pofázzunk, nyaljunk:
Tokaji bormártás
Hozzávalók: 2 dl édes tokaji bor, 2 dl tejszín, 2 tojás sárgája, 2 evőkanál porcukor
Metódus: A tojás sárgáit fehéredésig keverjük a porcukorral, majd vízgőz fölött, a tokaji bort nagyon lassan, apró adagokban hozzákavarjuk, és sűrűre főzzük. Ezután beleöntjük a tejszínt, amivel még tovább keverjük, egészen forráspontig. A macerás részével meg is lennénk. A bormártást hagyjuk kihűlni, majd zárható edényben, a hűtőszekrényben tartjuk felhasználásig, ami nem árt, ha még aznap történik, ha nem akarunk szenvedni a klotyón
Ugyanis ez a mártás gyorsan romlik. Szavatossága 10 óra.
Őszibarackfagyi a la Nagyi
Hozzávalók: 4 dl tejszín, 30 dkg tisztított, magozott, apróra darabolt őszibarack, 15 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál mandulaaroma (vagy likőr), csipetnyi só.
Teendők: A tojás sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzácsorgatjuk a citromlevet, a mandulaaromát és a sót. További 1 percig keverjük. Az összevágott gyümölcsöt turmixgépbe rakjuk, ráöntjük a cukros tojássárgáját és a tejszínt. Az egészet addig keverjük, amíg habos, egynemű massza nem lesz belőle. Azonnal beöntjük a fagylaltgép tartályába, és megfagyasztjuk. Ezután már nyalhatjuk.
Aki többet nyalna, annak LINK, vagy ajánlanám még Chilii blogját, ahol a manapság oly divatos joghurtalapú fagyik világába kaphat betekintést a nyalni vágyó nagyérdemű.