Kolozsvári rakott káposzta

koleszterinszegénynek nem nevezhető, de kiváló tápláltságérzetet keltő receptúra ebben a hideg időben

Először is beszerzünk 7 darab tanyasi tyúktojást. Azért mondom, hogy tanyasit, mert kerüljük ezeket a szelénes, vitaminos, műsárga szörnyűségeket, amiket tojás néven tukmál reánk a bevásárlóközpont-centrikus valóság.

Főzzünk belőlük keménytojást. Mivel a Ma gyermeke nem biztos hogy tudja, ezt hogyan kell, részletezem. Sós, kicsit ecetes lobogó vízbe óvatosan beleengedjük a tojásokat egy kanál segítségével, és 15 percig főzzük közepes lángon. A negyed óra elteltével leöntjük a vizet, csap alá tesszük az edényt, és megengedjük a hideg vizet. A tojásokat egyenként hozzáütjük az edény széléhez, hogy megrepedjen a héjuk, és így hagyjuk őket kihűlni hideg vízben. Még mindig a Ma gyermekének mondom: mindezt azért, hogy a tojáshéj ne ragadjon a fehérjéhez…

No.

1-1 kg sovány sertéshúst és marhapacsnit apróbbra felkockázunk, és egy kanál zsíron megfuttatott apróra vagdalt vöröshagymával (1 db) jól megpörköljük. Amikor már levet akar ereszteni, locsoljuk meg ½ dl vodkával. Megvárjuk, míg elpárolog az alkohol, ekkor paprikázzuk, borsozzuk, sózzuk, és felöntjük egy kis száraz fehérborral, amit elfőzünk. Vigyázzunk, nehogy odakapjon. Hagyjuk kihűlni.

2 kg savanyú káposztát megpárolunk (fedő alatt) egy kis mangalica zsíron, három kanál mézzel (könyörgöm ne a híg akácmézet preferáljuk, hanem a jó sűrű vegyes virágmézet) és egy deci száraz pezsgővel. Ezt is hagyjuk kihűlni.

Még puha, jóféle házi füstölt kolbászt (kb. ¾ kg) megszurkálunk és megsütünk a serpenyőben. Ha már szárazabb, öntsünk alá vizet, hogy párolódjon. Ha jól csináltuk, a zsírja kisült, puha maradt, és ropogós a bél, amibe töltötték. Ha kihűlt, felkarikázzuk.

½ kg rizst megpirítunk egy kis zsíron, majd a rizs térfogatának kétszeresét öntjük rá húsleves formájában. A húsleves sajnos ma már helyettesíthető leveskockával. Könyörgöm Vegetát, Delikátot és egyéb szemetet ne rakjunk ételeinkbe. Fedő alatt puhára pároljuk (kb. 10 perc), majd lekapcsoljuk alatta a lángot, és fedő alatt hagyjuk hűlni. A Ma gyermekének mondom: aki egyszer főzött igazi rizst, az soha többé nem eszik gyorsrizst. Feltéve, ha sikerült az a rizs…

Most jön a finish: egy tűzálló edényt kikenünk zsírral, rakunk bele egy sor káposztát, pár karika főtt tojást, kevés, darabokra vágott húsos füstölt szalonnát, kolbászkarikákat, erre a pörköltnek elkészített húsréteg jön, majd jól meglocsoljuk tejföllel. Most a párolt rizs következik, majd a tojás, szalonna, kolbász, pörkölt, és megint a tejföl, amire jön a réteg káposzta. És így tovább, amíg az edény megtelik… Legfölül káposzta legyen, bőven meglocsolván tejföllel. Soha ne sajnáljuk a tejfölt! És lehetőleg a tejzsírosabb változatot használjuk, lévén, hogy a tejzsírtartalom a tejFÖL lényege… Nagyon fontos, hogy az egyes rétegek vékonyak legyenek, és a hozzávalókat jól osszuk el. Jómagam hadvezérként szoktam megtervezni a rétegek számát, előre kizárván minden meglepetést…

Majd tegyük sütőbe és süssük össze az ízeket…
Ez egy olyan étel, melyet a Ma gyermeke is el tud készíteni.

Rovat: