Ingyen kellenek

12 és fél megasztár

Elcsépelt kifejezés, de valóban csordultig megtelt az Óváros tér tegnap este a Megasztárok koncertjén. Lám, lám, ha nem 2500 forint a belépő, egyből több ezren kíváncsiak a tehetségkutató műsor sztárjaira. Megállapítottam, a színfalak mögött nem mindig derűs a hangulat, de ezt nem kötik a közönség orrára… De én mindent láttam, hallottam.

Több mint két órás koncertet adtak a Megasztár harmadik szériájának döntősei Veszprémben. Érdekelt, milyen emberek is ők, hogyan viselkednek, amikor nem veszi őket a kamera, nincsenek rivaldafényben, így bekéredzkedtem a színpad körül emelt kordonon belülre, hogy testközelből tudjam elemezni Magdiékat. Közel egy órával a kezdés előtt gördült be a csapatot szállító kisbusz az Óváros térre. Kissé megviselte az énekeseket az utazás, csöndben bevonultak az öltözőnek szánt sátorba. Jöttek az ismerős arcok. Hoffmann Mónika volt a leggyorsabb, majd a többi lány kis csoportba verődve: Baktai Anikó, Bocskor Bíborka, Széles Izabella – ő esett ki elsőként, ez még fontos lesz később. Szabó Eszter természetesen Kontor Tamás mellett érkezett, lassan a srácok is bevonultak a kordonon belülre. Az év férfi és női hangja sehol, ők egy másik fellépésről érkeznek, így kicsit késnek – tudtam meg az egyik szervezőtől.

Néhányat kattintok a fényképezőgéppel, majd odalépek az első interjúalanyomhoz. Izabella beleszagolhatott a döntő levegőjébe, de hamar távoznia kellett, érdekelt, ő hogy látta a versenyt. Megpróbálunk egy csöndesebb helyre vonulni a közelben, de az I Skarbonari formáció teljes erőbedobással játszik, hogy pótolni próbálja az olaszokat - sikerrel. Izabella készséges, őszintén válaszol minden kérdésemre, ami a hogyléte felől érdeklődik. (Az interjú hamarosan olvasható oldalunkon.)

Miután kicseréltem az elemet a diktafonban – ezúton kérek elnézést mindenkitől, aki a sorára várt a Hotelnél lévő boltban -, visszaballagtam a Megasztárok közé. Egy korty ásványvíz, egy slukk cigi, eszmecsere, kivel mi történt az elmúlt napokban. Szabó Eszter immáron négy és fél hónapos terhes. Köszöni szépen, jól van. Kérdésemre, hogy meddig van hitelesítve egy terhes nő a színpadon, azt válaszolja, amíg bírja, bár tény, kevesebbet ugrál. Nem úgy, mint Puskás Péter. Folyamatosan dobol a levegőben, dúdol valamit, szórakoztatja magát, és aki éppen a közelében van. Néha társa ebben Oláh Szabolcs, vagy Kontor Tamás - ha nem éppen párjához bújik.

A koncert előtt kisebb zavar támad, nem egyértelmű, milyen műsorral is érkeztek, ki hány számot énekel. Negyed óra bizonytalanság, néhányan kifejezetten rosszul tűrik a helyzetet, orruk alatt mormogva valamit beviharzanak a sátorba. Ők is emberek.

Felcsendülnek az első taktusok, Bíborka rohan a színpadhoz: - Akkor most kezdünk? Igen. Őrjöng a közönség. Az átlagéletkor az első sorokban kb. 12 év. Ennyien még sose néztek rám irigykedve, a rácsra tapadt fényképezőgéppel, cetlivel, tollal felszerelkezett rajongók közül néhányan csúnyán figyelik, hogy a kedvenceik között sétálgatok. Vadászom, ki nem írta még alá a fesztivál emblémájával díszített táskát, amire a tervem szerint mindenki rákerül. Varga István fizetés nélküli szabadságon van – tudtam meg, miközben autogramot ad. Nem vezet villamost mostanában, de a BKV új szerzeményét ő vezette először: – Nagyon modern – állapította meg.

Magdival találkozol néha? – kérdezem Szabolcsot, mivel még mindig nem érkeztek meg Ferivel. - Ez egy kivételes alkalom, hogy nem értek ide a kezdésre – nyugtat meg a döntős. A koncert zajlik a maga ritmusában, a Csend zenekar tagjai töretlenül csapják a húrokat, ütik a dobot, szól a zongora, sorra felcsendülnek a döntőből ismert számok.

Végül Magdi és Feri is megérkezik. Ebből már nem lesz rendes interjú – fut át az agyamon. Így is lett. Varga Ferit néhány kérdés erejéig sikerül megállítanom – elmondja, most a Megasztárnak él, de szeptembertől a saját együttesével is fellép. Készül lemez is, amit populárisra tervezne, de rock, illetve dzsessz elemek is fellelhetők lesznek benne. Nem gondolkodott azon, hogyan alakul az élete, ha ő nyeri meg a versenyt, majdnem az elejétől egyértelmű volt számára, ki lesz a befutó.

Magdi nagyon fáradt és feszült, képtelenség hosszabb ideig beszélgetni vele. Nem is erőltetem. Remélem, sikerül pótolni később, amikor nem kell ezerfelé rohannia. Természetesen hatalmas üvöltés, sikítás fogadja a 2006-os év hangját, amikor fellép a színpadra – ekkor már nyoma sincs rajta a kimerültségnek. Mezítláb énekel. Egy ismerősöm szerint ez megnyugtatja az embert, mert közvetlen kapcsolatban van az anyafölddel. A végén mind a 12 döntős a színpadon, a műsor a Csillagdallal végződik.

Még egyszer végignézek a csapaton. Magdi autogramokat oszt, azt mondja, közben kérdezhetek tőle. Lehet, kishitű vagyok, de szeretném, ha csak rám figyelne, amikor beszélgetünk(!), így inkább maradok amellett, hogy egy későbbi időpontban megkeresem. Távozva Varga István még utánam szól, hol lesznek láthatók a képek. Adom a névjegykártyát, ígéri, majd megnézni az oldalt. Üzenem, a többi fotó itt megtalálható, s köszönöm a remek koncertet.

Rovat: