Jaj, elkezdődött az utcazene

jaj, de meleg van

Szóval belecsaptunk a dejóba. Pánkok, egyéniségek és többségek - a hőség ellenére - gyülekeznek. Bemelegítő sör után, halljuk, mi van. Mert elvileg utcán szól a zene, gyakorlatilag hangpróba, egy, kettő, három - hol van a párom?!

15:30, elvileg: Ellenbeger Rita, Tequila - Reszkess!!! Ígéretesen hangzik, de valójában sehogy sem szól. Kolléganő mondja, ott a Tequila, arra, felfelé mennek a Kossuthon, keressük meg őket! Tapadunk, mint puli a pornóra, de nem leljük őket. Lemaradunk... Egyébként csak kóbor emberek, jobbra, balra - ki jöhet munkából?

15:40, még mindig semmi. Hö, ezek késnek, igyunk még egy sört. Inkább kávét. Csak lassan... Ismerősök mindenütt, ez a legjobb eddig(?) ebben a fesztiválban. Mint egy nagy vallási összejövetel, ahol mindenki hisz a megváltásban. Igaz, kicsit várni kell rá. Az egyik színpadról RedHot szól, megegyezünk, hogy a jó pasik melegen is jók. Aztán kávé, meg víz, meg várakozás.

16:00, na jó, nézzünk körül! Index még települ kifelé, én meg megyek befelé a népek közé. Narancssárga pólós segítség, dujuszpikinglis, meg a kendős-táskás srácok, akik felelnek, ha kérdés lenne. Édes gyerekek az utcán, a tereken, azt hiszem, többen mosolyognak, mint egyébként. Zenét hallok, megindulok.

16:15, klassz. Ellenberger Rita Tenessee-ről énekel, mormon hittérítők vigyorognak a dolgon, én meg az amerikai hot-dogos csávón, aki ritmusra törölgeti pultocskáját. "Think globally, act locally." Junó. Taps, mikorra a Reszkess-hez közelítek. Annyit mondhatok, hogy sokan ülnek, és hallgatják. Rita, Reszkess, vanmensó. Jaj, Istenem, valami elkezdődött. Már látom az ittas alakokat az utcákon, akiknek csudijó kedve van. Én is mosolygok.

16:30, Reszkess, jön utánam. Mert menni, azt tudni kell. Egyik kínpad, másik színpad - fényről árnyékba be. Szupermen, aki szaval, és figyelmet felkelt: "anyám, álmodtam én is egyet". Csípőre teszi a kezét, és néz, mert jönnek utána. Haverok, rajongók? Nem ez a lényeg. Szóval belecsaptunk a dejóba. Mert itt lenni jó. De tényleg. Mert ha nem lenne klassz, nem lenni itt ennyi népség. Vagy, mi?! Ahogy hűvösül az idő, gyűlik az embersereg, mert aki otthon marad, az lemarad. Aki még nincs itt, jöjjön! Öt nap. A jóból. Ez a fontos, by Reszkess: "a dolgok mellett nevetve mentem". Legalább július 11. és 15. között...

Rovat: