PANNONFÍLING PROGRAM

II. PANNONFÍLING FILMFESZTIVÁL 2006. november 11-12.

A Pannonfíling Filmfesztivál, mozgóképes találkozó a SZABAD-SAJTÓ Kulturális és Ifjúsági Egyesület rendezvénye, amelyre amatőr filmesek 15 perces alkotásait várjuk.

A téma: "minden, ami pannon", bármi, ami a pannon életérzésről eszünkbe juthat, és filmszalagra álmodható. A témát egyrészt azzal a reménnyel választottuk, hogy közönségünk saját magát láthassa viszont a vásznon, és hogy generációsan próbáljunk hagyni magunk után valamit. Megragadni a magunk és a hely szellemét, asszociálni, értelmezni, kifejezni mindazt, amit megélünk és megérzünk ebben a miliőben - ez a Pannonfíling célja.

Célunk találkozni azokkal az amatőr filmes alkotókkal, filmmel kísérletező művészekkel, akik képesek megmutatni valamit abból, ami itteni, ami lokális, vagyis a miénk. Azokkal, akik tudnak úgy mesélni, hogy a mi történeteink peregjenek a vásznon, hogy egy közös és közel azonos identitásízt kapjunk ezektől az alkotásoktól.

A rendezvénnyel szeretnénk kicsit megmozgatni a vidékiek művészetre fogékony táborát, elhódítani egy keveset a főváros kulturális hegemóniájából, lehetőséget teremteni arra, hogy újraélesszünk valamit a letűnő, de mégis hagyományosnak tekinthető mozikultúrából, és a közönséget szeretnénk megismertetni az amatőr filmek világával. Emellett a találkozó jó lehetőség arra, hogy a független filmesek egymást inspirálva alkotói közösségeket hozhassanak létre, ösztönözzék egymás.

Az idei találkozó emellett a 2005-öshöz képest forgatókönyvíró versennyel is bővül. A forgatókönyvíró verseny esetében semmilyen tartalmi megkötést nem határozunk meg, célunk, hogy minél több értékes munka közül válogathassuk ki a legsikerültebbet.

A 2006-os találkozó időpontja 2006. november 11-12. (szombat-vasárnap). Helyszíne: az Expresszó Klubmozi és Kávézó.

A 2006-os zsűri tervezett tagjai:
Sára Sándor (operatőr-filmrendező),
Kapronczai Erika, a tavalyi Pannonfíling Filmfesztivál győztese,
Csillag Márton
filmkritikus (Pesti Est, Filmvilág).

A rendezvény házigazdája Felhősi István (festőművész-restaurátor).

A 2006-ban meghirdetett forgatókönyvíró verseny bírálója Fenyvesi Ottó (költő-képzőművész-rock'n'roll guru) és Bozsik Péter (író-szerkesztő).

Nevezési díj: 500 Ft. (Jutányos szállás és étkezés biztosítása érdekében.) A pontos nevezési lap közreadásáig az előzetes nevezési szándékokat (név, elérhetőség) a pannonfiling@index.hu e-mail-címre kérjük elküldeni.


A szervezők

Rovat: