Pannonfíing Filmfesztivál

A Pannonfíling Filmfesztivál, mozgóképes találkozó, szemle (vagy ahogy tetszik) 2005 nyarán pattant ki néhány filmőrült fejéből – nemcsak az amatőr rövidfilmek iránti szeretetüket kifejezendő, hanem a dunántúli (és ezáltal természetesen a veszprémi) kulturális élet felpezsdítése érdekében.

A téma: "minden, ami pannon". Nem kizárólagosan a római provincia kapcsán; sokkal inkább úgy, mint 'médinhángöri', mint hungarikum – a filmnyelv révén a legvidámabb barakkból. Vagyis bármi, ami a pannon életérzésről eszünkbe juthat és filmszalagra álmodható. A témát egyrészt azzal a reménnyel választottuk, hogy közönségünk saját magát láthassa viszont a vásznon – legrosszabb esetben a szomszéd fiút –, na meg hogy generációsan próbáljunk hagyni magunk után valamit. Megragadni a magunk és a hely szellemét, asszociálni, értelmezni, kifejezni mindazt, amit megélünk és megérzünk ebben a miliőben – ez a Pannonfíling célja.

Célunk találkozni azokkal az amatőr filmes alkotókkal, filmmel kísérletező művészekkel, akik képesek megmutatni valamit abból, ami itteni, ami lokális, vagyis a miénk. Azokkal, akik tudnak úgy mesélni, hogy a mi történeteink peregjenek a vásznon, hogy egy közös és közel azonos identitásízt kapjunk ezektől az alkotásoktól.

Ezzel a – minden reményünk szerint – hagyományteremtő rendezvénnyel szeretnénk kicsit megmozgatni a vidékiek művészetekre fogékony táborát, elhódítani egy keveset a főváros kulturális hegemóniájából, lehetőséget teremteni arra, hogy újraélesszünk valamit a letűnő, de mégis hagyományosnak tekinthető mozikultúrából, és a nagyérdemű közönséget is megismertessük az amatőr filmek világával. Emellett a találkozó jó lehetőség arra, hogy a független filmesek egymást inspirálva alkotói közösségeket hozhassanak létre, ösztönözzék egymás.

A 2005-ös találkozó
időpontja: 2005. november 19. (szombat)
helyszíne: Eszpresszó Klubmozi és Kávézó – Veszprém, Brusznyai Árpád u. 2.
ítészeink:
Sára Sándor (operatőr-filmrendező)
Felhősi István (festőművész-restaurátor)
Fenyvesi Ottó (költő-képzőművész-rock’n’roll guru)

A fődíj egy egyéves tanulmányi ösztöndíj a Dunaversitas Filmakadémián. A legjobb alkotásokat pedig bemutatásra kerülnek a Duna TV, a Veszprém TV képernyőjén. Emellett a legügyesebb rendezők tárgyjutalomban részesülnek.

A találkozó széles e határban (Budapest, Veszprém, Székesfehérvár, Szombathely, Pécs, Győr, Zalaegerszeg, Keszthely, Kaposvár stb.) meghirdetésre került; különösen a médiaszakokat oktató tanszékekre és a felsőoktatási intézmények hallgatóira koncentrálva. De ettől függetlenül bárkit és bármilyen stílusú alkotást várunk a fesztiválra.

Rovat: