Utcazene fesztivál Veszprémben

Hatodik alkalommal rendezik meg az idei nyáron Veszprémben - július 12-16. között -, az Utcazene Fesztivált; a belváros utcáin és terein hét kis színpadon 20 utcai muzsikus csapat lép fel, a nagyszínpadon pedig profi hazai és külföldi együttesek szerepelnek - mondta Muraközy Péter, a rendezvény fő szervezője keddi sajtótájékoztatóján Veszprémben.

Közlése szerint három világsztár lép fel a július 12-ei nyitóesten, az Óváros téri nagyszínpadon: a Los Angelesből érkező Slim Jim Phantom Trióban játszik a világ egyik legjobb dobosa, Slim Jim, aki a ma már legendás rockabilly trió, a Stary Cats tagja volt, s két zenésztársa - Jonny Ray Bartel és Mike Eldred - a gitárjáték világszerte ismert virtuózai.

A zárókoncerten, 16-án lép viszont fel egy másik világsztár, a chicagói születésű gitáros, Tino Gonzales, akit a gitárkirály, Carlos Santana a kedvenc muzsikusának tart.

A nagyszínpadon a nyitó- és zárókoncertek közötti estéken neves külföldi és hazai együttesek lépnek fel, így például a bécsi Dela Dap, a Boban Markovic Orkestar, a német Mardi Gras.bb, a szlovákiai Ghymes Együttes, illetve az Emil.Rulez, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor Latin Duo, Palermo Boogie Gang és Ripoff Raskolnikov, a Hubert Tubbs és a SoulBlaster, a Balázs Elemér Group, az Eesylifenatural Band, a Tropical Transform Qintett, az R-GO, a Kispál és a borz, s a Ladánybene 27.

A kisszínpadokon fellépő utcazenészeket, zenekarokat három tagú szakmai zsűri minősíti, s a legjobb - a közönség-díjassal együtt - egymillió forint összdíjazású utcazenész-díjat vehet át. A szervező megjegyezte: természetesen nem kizárt, hogy ugyanaz a muzsikuscsapat lesz a szakmai- és a közönség-díjas is.

Muraközi Péter tájékoztatása szerint a veszprémi Utcazene Fesztivál vonzereje az is - a világsztárok és a rendkívül gazdag programok mellett -, hogy ingyenes. Hozzátette: tavaly mintegy 45-50 ezren vettek részt az ötnapos program-sorozaton. Az idei fesztivál költségvetése 20 millió forint, melyből 4 milliót a város önkormányzata biztosít.

Végül a szervező arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei Utcazene Fesztivál érdekessége lesz még a non stop könyvvásár is: Veszprém utcáin és terein éjjel-nappal nyitva lesznek a könyvsátrak, ahol 200 kiadó 2 ezer kiadványát árusítják majd. (hirado.hu)

Rovat: