Index - Veszprém Presszó – Mérce

Ön szerint jó megoldás, ha permetezéssel – vegyi módszerrel – védekezünk a gyapjaslepke-invázió ellen?

Kedves Olvasóink!

Az Index Veszprém - karöltve a Veszprém Presszó hetilappal - folytatja Mérce című rovatát, melyben várjuk szavazataikat.

Aktuális kérdésünk:
Ön szerint jó megoldás, ha permetezéssel – vegyi módszerrel – védekezünk a gyapjaslepke-invázió ellen?

Amennyiben ötletük van, hogy milyen téma kerüljön a szavazásba, kérjük, írják meg azt nekünk a veszprem@index.hu, illetve az info@veszprempresszo.hu címen.

Szavazás vélemény:
Haluza János, VMJV - környezetgazdálkodási csoport vezetője

Úgy látom, hogy a permetezés szükséges, de nem elégséges védekezés – mindenképpen ajánlott, de ez önmagában a problémát nem oldja meg. A város közterületein található fákat októberben egy ötfős csoport közreműködésével megtisztítottuk a petecsomóktól. Egy nyeles kefe segítségével körülbelül három méter magasságig tudtuk lekaparni őket.
Többféle vegyszeres védekezés is létezik. A hagyományos megoldás az, hogy méreganyaggal permetezik le a fákat, ami az épp ott lévő kártevőket pusztítja el, de a problémát nem szünteti meg, mert más területekről hamar érkezik utánpótlás. Az erdészek kitinszintézis gátló szert használnak, ami kíméletesebb a természetre, a többi rovarra nézve, mint a klasszikus vegyszeres eljárás. A hernyó a levelekkel együtt eszi meg ezt a szert, aminek hatására gyakorlatilag szétesik a kitinvázuk. Az anyag nyilván a többi rovarra is valamilyen hatással van, de a szakemberek ennek használatát úgy fókuszálják, hogy a kártevő nagyobb állományait érintse.
Talán a légi védekezés lenne a legoptimálisabb, azonban erre a lakott terület felett nem kerülhet sor, így marad az összefogás. Az önkormányzat hiába tisztítja meg a közterületek fáit, ha például a szomszédos kertben – ami magántulajdonban van – ezt nem tették meg. Csak közös erővel tudjuk mérsékelni a károkat. A kikelt hernyók esetében az egységes irtás lenne a leghatékonyabb, azonban ennek technikája még nem ismeretes. Hamarosan egy tájékoztató körlevél jelenik meg a Növényegészségügy és Talajvédelmi Szolgálat kiadásában, ebben szerepelnek majd a védekezéssel kapcsolatos tennivalók.
Közterületen egyébként 24 ezer fa található, ez töredéke a város teljes állományának. Ezek megtisztítása eddig néhány millió forintot vett el a költségvetésből. Jelenleg közterületen tömeges fertőzésről nem tudunk, azonban egy viharos északnyugati szél rengeteg hernyót szállíthat a városba a közeli erdőkből.

Rovat: