Ezen a nyáron is kinyit a Művészetek Völgye

A Művészetek Völgye kulturális programsorozatnak az idén hat település - Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Vigántpetend, Öcse és Pula - ad otthont; az immár tizennegyedik alkalommal meghirdetett rendezvény július 26. és augusztus 4. között várja az érdeklődőket - hangzott el az eseményt beharangozó budapesti tájékoztatón.

Márta István, az összművészeti fesztivál vezetője elmondta: a rendezvénysorozat nem intézményesült az elmúlt majd másfél évtized alatt, nem szerveződött köré gazdasági társaság, megmaradt "szerény" keretei között. A völgy-programok főkoordinátora kitért arra, hogy az eddig megszokott öt helyszínhez az idén ismét csatlakozott Pula.

Ismertetése szerint tavaly 125 ezer vendége volt az öt településen, összesen 40 helyszínen zajló programoknak. Az elmúlt évi eseményeket 109 millió forintból rendezték meg. Az összeg 54 százalékát reklámbevételekből fedezték, 16 százalékát pályázatokon elnyert támogatások tették ki, ugyanennyit kaptak a kulturális minisztertől, míg 7 százaléka jegyárusításból folyt be.

A programsorozat jövője Márta István szavai szerint előre nem látható, mivel az ez évi eseménysorozatot is nehéz körülmények között szervezték. - A távozó kormánytól ugyanis már nem, az új kormánytól pedig még nem tudtak anyagi támogatást kérni a programok szervezésére, lebonyolítására - magyarázta. A Művészetek Völgye költségvetéséből - amelyet ezúttal is 109 millió forint körülire terveznek - még 21 millió forint hiányzik - tette hozzá.

Márta István szavai szerint a Művészetek Völgye Magyarország egyik legolcsóbb jegyárú fesztiváljának számít. Tavaly 800 forintért árusították a jegyeket, az idén 1.000 forint lesz a belépő; míg a bérletek ára az előző évi 6.000-ről 7.000 forintra emelkedik.

A fesztiváligazgató ismertetése szerint az idén több mint 20 színházi és több mint 100 zenei előadás, több mint 70 gyermekprogram és több mint félszáz kiállítás várja az érdeklődőket.

Márta István kitért arra, hogy előző évi rendezvényeik közül a legnagyobb közönségsikert Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter ...És Rómeó és Júlia... című produkciója aratta, amelyet az alkotópáros az idén is bemutat.

Az ez évi Művészetek Völgyében Dunaújváros mutatkozhat be kulturális oldaláról; a város képviselői 28-30 programmal szerepelnek a tíznapos rendezvényen.

A programsorozathoz kapcsolódóan az Új Mandátum Kiadó felajánlása alapján négy részből álló könyvsorozat jelenik meg: az első kötet, Antalóczy Tímea és Füstös László közös munkája, a Völgybezárt művészet hamarosan elkészül.

MTI

Rovat: