Ember, bőrbe kötve

- kísérleti kiállítás a Laczkó Dezső Múzeumban -

A veszprémi múzeum időszaki kiállítótermében új tárlat látható immár második hete. A kiállítás sajátos eszközeivel azt kívánja bemutatni, amit szinte lehetetlen, az emberi testet.

A Tóth G. Péter muzeológus által megálmodott kiállítás alcímében – kiállítás, kirakat, kísérlet – jelzi, hogy sajátos módon közelíti meg témáját. Az emberi test az évszázadok folyamán különböző kutatások célpontja volt, s így van ez ma is. Sok mindent tudunk magunkról, de nem tudunk még mindent. A tárlat egyik szegmense ezt a vonulatot jeleníti meg kiállított orvosi műszerek segítségével.

Az emberi testbe azonban más módon is behatol az ember. A háborúk borzalmai stilizáltan jelennek meg napjaink embere előtt, azt látjuk, amit a média láttatni akar. Nos, az ölés hihetetlen változatosságot öltött az elmúlt évezredek alatt. Könyvek, tanulmányok, haditechnikai könyvek okítják a gyilkolást, s a kiállításban a „fegyveres behatolás” technikái megjelennek. A főfalat Krisztus korpuszok foglalják el, úgyismint a szinte leghétköznapibb – és valóban brutális – szenvedéstörténet megjelenítői.

A behatolás mellett testünket napról napra ki is terjesztjük, ki is egészítjük oly módon, hogy azt már észre sem vesszük. A jobb látás érdekében szemüveget hordunk, háborúban gázmaszkot húzhatunk, toll helyett írógéppel, számítógéppel gyorsítjuk az írást, kezünk árnyéka helyett napernyővel védjük testünket. Ilyen „hétköznapi” tárgyakból egész sereget mutat be a kiállítás.

Testünk díszítése mindig is nagy divat volt. A tetoválás művészetével és a testékszerekkel foglalkozik tárlat egy másik szintje. A teremben három számítógép teszi interaktívvá a kiállítást, szemlélhetjük bennünk magunkat, böngészhetünk a kiállítás honlapján, valamint a egy televízión – video segítségével – testünkkel kapcsolatos művészi filmalkotást nézhetünk. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a kiállítás szándékoltan túlzsúfolt, jelezve ezzel is rohanó világunk ránk zúduló információmennyiségét.

Valami új indult el, egészen egyedi, amit a kiállítás megnyitója is mutatott, hiszen szokatlanul sok fiatal jelent meg rajta. Mindenkinek ajánlom a tárlatot, ezt a kísérletet, ezt a kirakatot. Arra azért szeretném felhívni figyelmüket, hogy a képi hatások mellett vegyék komolyan a szöveges részeket is. A kiállítás több szintből építkezik, s rendkívül fontos része a „kirakatban” megjelenő írott információ.

sax

Rovat: