Rockabilly a kocsmában

- Mystery Gang a VEN-en -

Az egyetemi napok utolsó előttijén úgy éjféltájban, a MÁFKI régi épületében bóklásztam a hatalmas emberáradatban. Kezemben egy korsó sörrel ez nem volt egyszerű mutatvány - ha nem akartam, hogy a nedű kilötyögjön. Az egyik kocsmából zene szűrődött ki. Igen, ez zene, nem techno - füleltem a hang irányába.

Beharcolva magam a nem túl nagy terembe fantasztikus látvány fogadott. A színpadon egy Rockabilly zenekar, a Mystery Gang nyomta, előttük pedig mindenki fergeteges táncot járt. Azon túl, hogy a banda profi módon hozta az ötvenes évek, eme – rock and rollhoz közelálló – zenei irányzatának legnépszerűbb dalait, a külsőségekben, sőt a hangzásban is autentikussá tették produkciójukat. Ruháik, hajviseletük igazodott a korhoz, sőt a hangszerek kiválasztásában is hűek maradtak az irányzathoz: a kis dobszerelés mellett nagybőgő hozta a ritmust a basszusgitár helyett, a harmóniák pedig egy korabeli dobozgitáron szólaltak meg. Az ének-mikrofon is a korai időkből származott, (Ezt honnan vették?) A dobos figurája pedig Buddy Holly-t idézte fel. Bár Holly énekes-gitáros volt, de ez mellékes tényező.

Nagyszerű buli volt. Nem csak a jó zene miatt szórakozott remekül a közönség, hanem vették a zenekar poénjait is. A Mystery Gang üdítően hatott az egyetemi napok bizony nagyon silány zenei kínálatában.

Kilgore

Kapcsolódó oldal: www.mysterygang.hu

Rovat: