Négy napig tart a VENehuja!

Idén immáron 17. alkalommal rendezik meg a két évente esedékes Veszprémi Egyetemi Napokat. Ilyenkor a diákság jelentős része - dacolva a tavaszi szünet kínálta lehetőségekkel (az egyetem nagy ívű elkerülése, zh-kra készülés, alvás, evés, hogy egyéb igényeket ne említsünk) szemben éjjel-nappal, de leginkább este és hajnalban hosszas könyörgések, fenyegetések árán sem képes elszakadni oktatási intézményétől. Nem is tanulni jár oda – azon a négy napon legalábbis…

A rendezvény április 2-án 0.00-kor ünnepélyes megnyitóval és kortesdal fesztivállal veszi kezdetét - elvileg. Gyakorlatilag ugyanis előtte nap Kövi Szabolcs koncertjével mintegy meditatíve próbálják ráhangolni az érdeklődő egyetemi és külsős honpolgárokat.

De hogy mi is a VEN alapcélja? A diákrektor megválasztása; mégpedig 5 versenyző közül, akiket a különböző szakos egyetemisták csoportjai jelöltek ki, teremtettek és formáltak meg saját ízlésük szerint. Így idén Obi VEN Kenobi, VENnetou, McMereVEN, VEN-Szesz és JuVENtus közötti izgalmas vetélkedésre számíthatunk. A rektorjelöltek - az eddigiek alapján elmondhatjuk - mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a szavazók mellettük voksoljanak, így számtalan programra, például embercsocsóra, koncertekre, ingyen kajára, vetélkedőkre és bulikra számíthatnak az érdeklődők. S hogy a tanárok is jobban aktivizálják magukat, most is lehetőségük nyílik a tiszteletbeli hallgatói cím megszerzésére. Ehhez pedig nem kell mást tenniük, mint amit diákjaiknak, azaz jelentkezni, végigülni néhány előadást többek között a Fénykard evolúciós fejlődéséről, az Episode VEN vágatlan verziójának elemzéséről, vagy éppen a Gépészek a turizmusban című tárgy kapcsán vitaindító kérdéseiket feltenni. Ezt természetesen a diplomadolgozat elkészítése és védése követi.

- Idén jobban nyitunk a város felé – válaszolta kérdésünkre Király Uzor a VEN egyik szervezője. – A jelöltek és támogatóik felvonulása a Szentháromság térről indul (április 2-án 15.00-kor) és az Óváros tér közbeiktatásával a sportcsarnokig tart. Ez alkalommal egyébként nem az Aula, hanem a sportcsarnok lesz a központi helyszín; itt láthatók a főműsorok és a gálaesttel egybekötött eredményhirdetés is. Sajnos a terem parkettáját és belső berendezéseit óvnunk kell, ezért a dohányzás és az alkoholfogyasztás itt tilos lesz!

- Ezzel az áttelepüléssel mentesíteni tudjátok az egyetem környéki utcák forgalmát?

- Remélhetőleg igen. A VEN kapcsán levelet juttatunk el minden érintetthez, amiben türelmüket és megértésüket kértük, valamint arra bíztattuk őket, hogy látogassanak el rendezvényünkre. Ezzel a lépéssel is szeretnénk a jószomszédi viszonyt erősíteni.

- A VEN programjait tehát külsősök is látogathatják?

- Természetesen! A nem egyetemisták elővételben az „A” épületben, a KAIRO irodában, illetve a helyszínen vásárolhatnak jegyet. Nekik egyébként a heti jegy 2000 forintba kerül. Az egyetemisták a csapataiknál szerezhetik be a belépőket 1300-ért. Ezen kívül árulunk napi jegyeket is, az első két napra egyenként 700-ért, míg a csütörtök-péntekire 900-900-ért.

Az Index Veszprém természetesen ott lesz a VEN-en és folyamatosan tudósítani fog az eseményekről, de addig is egy kis olvasnivaló a www.ven.vein.hu, illetve a www.rizsa.hu/ven honlapokon.

Klausz M.

Rovat: