Poptarisznya szoci köntösben

-avagy Medgyessy-kampány Veszprémben-

Nem bizonyult megfelelő méretűnek a Gyermekek Háza nagyterme a Magyar Szocialista Párt kampánynagygyűléséhez. Rengetegen álltak kinn az előtérben is. Életkort tekintve a hallgatóság meglehetősen heterogének tűnt: voltak idősek, akik talán hittek még az ügyben annak idején, akadtak kíváncsi fiatalok, akik csak a történelemkönyvekből ismerik az 1989 előtti időket, és nagyobb számban jelentek meg a középkorúak. Ők vajon mit várnak Medgyessy Pétertől?

Ahogy átpréseltem magam a tömegen, kicsit zavarba jöttem: a színpadra erősítőket és hangfalakat állítottak a technikusok. Eltévesztettem a házszámot és valami nosztalgia rock-koncertre tévedtem be? Ja nem, ez egy rendhagyó Poptarisznya, hiszen váratlanul B. Tóth László robbant be a reflektorfénybe. De nem a slágerlistát konferálta, hanem elkezdett Medgyessy-ről beszélni. Majd egy huszáros fordulattal a színpadra kérte a 100 Folk Celsiust. A zenekar alkalomhoz illő dalokat választott: először az Omegától Régi csibészeket nyomták majd az Illéstől a Kégli dalt (Lesz valami a megígért Lakásügyi Minisztériumból?). A hallgatóság azonban vette a dalokat annyira, hogy Orbán Jocónak sikerült a nagyérdeműt megénekeltetni az egykori úttörőtáborokban oly népszerű Ohio című szerzeményben.

Ezután a fő attrakció, a miniszterelnök-jelölt következett: először filmről, aztán élőben. Ez utóbbi mindössze tíz percig tartott. A megyei képviselő-jelöltek bemutatása után Medgyessy néhány emberrel kezet szorított a tömegben, majd eltávozott. Még Krisz Rudi majd újra a 100 Folk Celsius játszottak a színpadon, ám a Medgyessy-csapat már régen elindult mikrobuszaiban országos kőrútjának következő állomása felé. Profi módon megszervezett kampánygyűlést láttunk. Hogy maga Orbán Viktor kihívója milyen benyomást keltett? Ezt majd az emberek áprilisban eldöntik. Mindenesetre nem üvöltötte rekedtre magát, ahogy azt néhány politikus társa szokta. Igaz, a tömeg sem volt az a gyalázkodó fajta.

Kilgore kilgore@index.hu

Rovat: