Pannon Várszínház Vándorfi Lászlóval

avagy a Petőfi Színház után szabadon

A Polgármesteri Hivatalban került sor a 2001 nyarán bemutatkozó Pannon Várszínház sajtótájékoztatójára, amin Vándorfi László rendező-szervező-életbentartó beszélt az eddig elért sikerekről, a következő időszak terveiről, elképzeléseiről, és arról, hogy nemsokára saját jegyirodájuk lesz.

„Élünk, vagyunk és dolgozunk!” - ezzel a rövid, ám annál kifejezőbb mondattal kezdődött a sajtótájékoztató, ahol Vándorfi László néhány, a média felé intézett kedves szó után, először a Pannon Várszínház előző évben bemutatott darabjainak fogadtatásáról beszélt. A 2001-es év nyarán két szabadtéri produkció volt műsoron, nevezetesen a Kinizsi Pál c. musical és a Margit-passió, amelyek meghívások folytán – mutatva ezzel a pozitív fogadtatásukat – tovább mennek a 2002-es évben is. Szintén tavaly került színpadra egy Ady-írásokra épülő játék és egy Pilinszky-darab, amelyre idén mint érdeklődő, a Nemzeti Táncszínház is „feni a fogát”.

A tavalyi év produkciói és fogadtatásuk után a tavaszi programok kerültek napirendre. A színház három bemutató előtt áll, nevezetesen Ravel Bolerója (premier Veszprémben 2002. március 23-án) melynek érdekessége, hogy az eredeti műt bővítették ki táncjátékká (rendező-koreográfus: Krámer György), és olyan híres előadókat sikerült hozzá megnyerni, mint az egyik legelismertebb alternatív táncos, Vámos Vera, vagy a mindenki által ismert, Tordai Teri.

A második bemutató A Pál Utcai fiúk lesz, amelyet az egykori vidámpark elhagyatott tava körül rendeznek meg. A harmadik a Drakula történelmi horrorjáték lenne, amely összekapcsolja a középkori figurát Bram Stoker kultikussá vált filmadaptációjának hősével. Várhatóan május 14-19. között kerül megszervezésre az 5. Kisjubileumi Táncfesztivál, ahol többek között a szegedi Kortárs Balett és a Pécsi Balett is fellép a sok utcán, színházkertben játszó előadó mellett.

Sajnos a sajtótájékoztató végén előkerült a pénz is, mint a darabok éltetője és buktatója. A városnak nincs kulturális költségvetése, de Vándorfi bizakodó: „Reméljük, a közgyűlés hoz egy olyan határozatot, amivel támogatja a színházat. Mi úgy gondoljuk, hogy kapunk.”

Tony P. Clifton

Rovat: